Eftersom det inte direkt är vinter ute så har vi slagit på lite extra stort inomhus för att peppa inför jul! Julgranen är uppe (i år även med ljusslinga), adventsljusstaken står på bordet och mattan i hallen har bytts ut mot en röd.
Eftersom vi ska ha julafton här hemma i år så har vi börjat öva lite på traditionella rätter. I veckan kommer en charklåda från J på jobbet, innehållande allt ifrån julskinka och revbensspjäll till massa olika korvar och pastejer :D En annan viktig tradition på julbordet är ju såklart köttbullarna. Vanligtvis är det mormor som stått för dem, men i år vill vi göra ett eget försök. Jag bestämde mig för att prova lite olika köttbullsrecept så här i förväg eftersom jag faktiskt aldrig gjort köttbullar förut.
Det blev tre olika varianter; den första satsen gjorde jag på det receptet jag tidigare publicerat för pannbiffar. Dock passar det nog bättre till just pannbiffar ;) Det andra receptet är mitt favorit, de blev ganska lösa (vilket jag tycker är bra) och mycket smakrika, receptet kommer lite längre ner. Den sista satsen var egentligen bara köttfärs blandat med lite salt, kryddpeppar och riven lök! De blev väldigt runda och fasta, P:s favorit! Haha, kanske blir två olika varianter av köttbullar på julbordet i år ;D
Recept:
1½ dl ströbröd
3 dl lättmjölk
800 gram nötfärs
2 ägg
1 liten riven lök
2 tsk salt
½ tsk kryddpeppar
1. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5-10 minuter.
2. Riv löken och tillsätt tillsammans med ägg, salt och kryddpeppar till färsen. Blanda färssmeten med ströbrödsgeggan och blanda till en jämn smet.
3. Rulla eller spritsa små bollar, antingen på plåt eller direkt i panna.
Igår bakade vi även årets pepparkakshus! Eller ja, hus och hus, i år blev det bara ett rum helt enkelt! :D
fredag 13 december 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar