lördag 2 augusti 2014

Bär i stora lass!

En ingrediens som används nästan dagligen hemma hos oss är bär! Det piffar liksom upp allt man äter :D Vanligast är nog att vi använder det i gröten, men det händer också att vi gör smoothies, har det i yoghurt, kvarg, pannkakor, våfflor eller bakar något gott med dem!

Första semesterveckan spenderades nere i Skåne. På vägen ner passade vi på att gå in på Dollarstore i Mantorp, jag älskar såna butiker! Till vår stora förtjusning hade de ett par billiga bärplockare där och det kunde vi ju såklart inte gå förbi. Vi har pratat länge om att skaffa en men det har liksom aldrig blivit av. Väl nere i Skåne var vi självklart tvungna att prova våra nyförvärv, och åkte lyckliga hem med 3 kg blåbär! Problemet när vi kom hem hem igen var dock att frysen var full. vi började rensa för att se vad vi kanske kunde ta ut ur frysen och hittade längst ner i bottenlådan en stor påse med körsbär vi fått med oss hem av P:s mamma förra sommaren. Den kände vi att det var dags att göra något med, och sagt och gjort så åkte den upp i kylen på tining. 

Vi kände att det enklaste var att koka sylt på den, så här är ett litet hopkok av flera recept ;D

Recept: 
1 liter körsbär
3 dl syltsocker
1 tsk vaniljpulver
1 ½ msk ljus rom
1 citron, skal + juice

  1. Rensa ut kärnorna från körsbären och koka dem i en deciliter vatten i ett cirka fem minuter. 
  2. Släng kärnorna, men behåll vattnet! Tillsätt körsbären och sockret och låt det koka ihop sig en stund. 
  3. Tillsätt rommen, vaniljpulvret, rivet citronskal och pressa ut juicen ur citronen. Låt koka i ungefär 10 minuter till. 
  4. Häll upp på en väl rengjord burk och njut av sylten till ett par pannkakor med grädde till exempel!

torsdag 8 maj 2014

Kikärtsfrossa!

På sista tiden har vi börjat använda oss av bönor mer och mer. Både i grytor och biffar/falafel, men även lite mer annorlunda ställen. I förra veckan provade vi till exempel att göra pajdeg på det, och det blev faktiskt långt över förväntan - inte minst för att man slipper spendera en halvtimme på att tumma ut degen ;D

Recept för en stor pajform (kan halveras om man vill göra en mindre paj):
2 förpackningar förkokta kikärtor
½ dl olivolja eller annat fett
3/4-1 dl vetekli (kan bytas ut mot vad som helst egentligen, har sett mandelmjöl t ex i vissa recept)
½ tsk salt

1. Mixa allt i en matberedare eller med en stavmixer.
2. Smeta ut mixen i en pajform med en slickepott och förgrädda i 15-20 minuter eller tills den fått en jämn färg.
3. Fyll med valfri fyllning!


Vi fyllde den med fetaost, spenat, oliver, purjolök och vanlig äggstanning, blev superbra!

söndag 2 februari 2014

Finbesök och citronkaka!

Den här veckan har det verkligen varit fullt upp nonstop känns det som! Sena kvällar och mycket att göra. I torsdags var jag och påbörjade en tatuering på andra armen, kommer bli gryyyymt bra när den är klar tror jag! :D Mamma hängde också med och bättrade på porträtten på mig och J lite, det blir nog bra det med när det är klart (:

Helgen har också bara flugit förbi känns det som! Igår var vi först och secondhandfyndade med J och A, och sen på eftermiddan kom bästa K på besök och stannade tills idag :D Vi hann inte ses så mycket under julledigheten, så det var skönt att få lite tid nu istället :)

Vi bakade en sjukt god citronkaka på kvällen som jag bara måste skriva ner! Receptet var i cups, så så länge får det stå så här också ;P

Recept
1½ cups mjöl
3/4 cup socker
½ tesked salt
1 tesked bakpulver
1/4 cup raps- eller solrosolja
skalet (zest) av 2-3 citroner (minst, vi använde tre men det kunde gott ha varit mer! Man skulle även kanske t ex kunna blanda citron och limeskal)
1 tesked vaniljextrakt
1 1/4 cups mjölk
1 matsked citronjuice

smör och ströbröd till formen

½ dl socker
½ dl citronjuice

1. Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk, oljan, zesten och vaniljen och rör ihop till en jämn smet. Rör till sist i citronjuicen. 

2. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda på 175 grader i 30-45 minuter (lite beroende på formen). Känn med en kniv så att den inte är lös i mitten innan den tas ut.

3. Låt svalna i cirka 10 minuter. Blanda under tiden ihop socker och juice till en glaze. Stick hål i kakan och häll på glazen! Låt dra ett tag och servera! :)

Nu ska vi hem till M & S en stund på lite fika och mys! :)

tisdag 21 januari 2014

Vegetarisk fyllning till kålpudding/kåldolmar

Tänk vad snabbt veckorna går! Vi har detoxat i 2½ veckor nu, och det känns som att vi knappt hunnit laga någonting alls! I helgen passade vi dock på att laga lite med vitkål. Det var ett väldigt stort huvud, så vi gjorde både kåldolmar och kålpudding. Det bästa var nog ändå fyllningen i kåldolmarna, de skulle passa sjukt bra i en kålpudding lika gärna :) Det var lite mekigt att göra kåldolmar, så framöver kommer det nog dessvärre mer troligt bli kålpudding iställt ;)

Recept:
1 mellanstort vitkålshuvud
Sirap
1 stor röd- eller gullök (eller flera små)
1 dl bovetegryn
450 g kokta kikärtor (ungefär två paket färdigkokta)
1 msk matgrädde
5 dl grönsaksbuljong (om du gör kåldolmar, till kålpudding behövs inte detta)
Salt
Peppar
Kryddpeppar

1. Hacka upp vitkålen och fräs i lite smör och sirap, alternativt koka bladen på kålen så pass att du kan böja dem utan att de går sönder (om du vill göra kåldolmar).
2. Koka upp bovetet i vatten (funkar även med ris eller matkorn) och ställ åt sidan för avsvalning.
3. Hacka upp löken och stek den lätt i lite smör. Ställ även den åt sidan för att svalna.
4. Mixa kikärterna tillsammans med kryddorna till det är en ganska slät smet. Blanda med löken, matgrädden och bovetet tills det är jämt fördelat.
5. Klicka ut och rulla in smeten i bladen för kåldolmar eller varva smeten med den hackade kålen i en ugnsform för kålpudding. 
6. Häll på grönsaksbuljongen om du gör kåldolmar och ställ in formen i ugnen i 1-1,5 h på 175 grader. Gör du kålpudding kan du skippa grönsaksbuljongen och ställa in den direkt i ugnen tills den fått färg, ca 45-60 minuter!

måndag 6 januari 2014

Julledighet

Nu är snart den långa julledigheten slut och det är dags att återgå till vardagen igen. För oss blir den dock lite annorlunda mot hur den såg ut innan jul, vi håller nämligen på att detoxar! P har gjort det ett par gånger förut och jag gör det för första gången med honom som ett stöd och för att det är lite spännande :D

Detoxen går bland annat ut på att undvika gluten och mejeriprodukter samt kött av alla slag. I helgen gjorde vi falafeln som vi skrev om för drygt ett år sedan, och jag kan säga att det lär inte bli sista gången under den här detoxen! ;) Igår blev det spenat- och vitlöksfyllda champinjoner med broccoli och quinoa, inte helt fel det heller.

Idag har vi mest ätit rester, men för att prova någonting nytt (dock inte så matigt) så provade vi att göra en nyttig variant på chokladbollar. Ska jag vara riktigt ärlig trodde jag inte riktigt på alla som skrev att deras barn inte kände någon skillnad, och att de var himmelskt goda, men OJ så fel jag hade! De smakar faktiskt grymt likt en riktig chokladboll, och hade vi haft i lite kaffe hade det säkert varit ännu mer likt!


Recept:

125 gram dadlar (10-12 st)
1 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk kokosfett

1. Kärna ur dadlarna om det inte redan är gjort och lägg dem i en mixer tillsammans med cirka 2/3 av havregrynen, kakaon och kokosfettet. Mixa till en jämn konsistens.
2. Rör ner den resterande delen havregryn och rulla till bollar.
3. Rulla bollarna i kokos, sesam eller något liknande!