tisdag 21 januari 2014

Vegetarisk fyllning till kålpudding/kåldolmar

Tänk vad snabbt veckorna går! Vi har detoxat i 2½ veckor nu, och det känns som att vi knappt hunnit laga någonting alls! I helgen passade vi dock på att laga lite med vitkål. Det var ett väldigt stort huvud, så vi gjorde både kåldolmar och kålpudding. Det bästa var nog ändå fyllningen i kåldolmarna, de skulle passa sjukt bra i en kålpudding lika gärna :) Det var lite mekigt att göra kåldolmar, så framöver kommer det nog dessvärre mer troligt bli kålpudding iställt ;)

Recept:
1 mellanstort vitkålshuvud
Sirap
1 stor röd- eller gullök (eller flera små)
1 dl bovetegryn
450 g kokta kikärtor (ungefär två paket färdigkokta)
1 msk matgrädde
5 dl grönsaksbuljong (om du gör kåldolmar, till kålpudding behövs inte detta)
Salt
Peppar
Kryddpeppar

1. Hacka upp vitkålen och fräs i lite smör och sirap, alternativt koka bladen på kålen så pass att du kan böja dem utan att de går sönder (om du vill göra kåldolmar).
2. Koka upp bovetet i vatten (funkar även med ris eller matkorn) och ställ åt sidan för avsvalning.
3. Hacka upp löken och stek den lätt i lite smör. Ställ även den åt sidan för att svalna.
4. Mixa kikärterna tillsammans med kryddorna till det är en ganska slät smet. Blanda med löken, matgrädden och bovetet tills det är jämt fördelat.
5. Klicka ut och rulla in smeten i bladen för kåldolmar eller varva smeten med den hackade kålen i en ugnsform för kålpudding. 
6. Häll på grönsaksbuljongen om du gör kåldolmar och ställ in formen i ugnen i 1-1,5 h på 175 grader. Gör du kålpudding kan du skippa grönsaksbuljongen och ställa in den direkt i ugnen tills den fått färg, ca 45-60 minuter!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar