söndag 20 maj 2012

Biskvier i alla dess smaker

Tjaa, kanske inte alla men tre i alla fall!

Varje torsdag har vi en grej som vi brukar kalla för teknikfika på jobbet. Vi diskuterar lite olika pågående projekt, kanske får besök av någon expert ibland, jaa lite allmän kunskapsspridning helt enkelt. Med detta följer såklart en fikalista, där en på gruppen får baka (eller fuska genom att köpa) fika till resten av gruppen. Eftersom jag kom tillbaka till min hemmaavdelning i tisdags tyckte de uppenbarligen att det var min tur att få listan. Så det blev till att slänga ihop något lite kvickt. För ett par veckor sedan baka jag och P blåbärsbiskvier, vilket jag bestämde mig för att göra igen :D Dock tyckte jag att det var lite tråkigt med bara en sort, så det fick bli tre olika; blåbär, hallon och choklad.

Som botten vispade jag bara tre äggvitor till ett vitt skum och blandade med 500 gram mandelmassa som jag rev ner i äggskummet. Detta vispade jag till en hyfsat slät smet och spritsade ut i cirklar på bakplåtspapper. Några gjorde jag lika stor som en enkrona ungefär och några i lite mer "normal" storlek. De gräddades senare på 225 grader i 8-10 minuter. De små var jag rädd att bränna men de hade gott kunnat vara inne en stund till, s att de verkligen reser sig och får färg. Annars riskerar de att vara lite geggiga i mitten, och inte så "marängiga" som de ska bli! De stora fick bli choklad medan jag gjorde hälften av de små blåbär och andra hälften hallon! Supersöta blev de allihopa i alla fall! :D

Smörkrämen gjorde jag efter ett av Leilas recept. Tre äggvitor som jag vispade lite lätt ihop med 1,5 dl strösocker, lite citronsaft och en nypa salt över ett vattenbad. Det fick sedan stå på i min Kenwood (<3) tills skålen (som är i metall) hade svalnat. Då kan man börja klicka i rumsvarmt smör. Jag hade 500 gram smör som jag skar i kanske 20 bitar :) När den var glansig och fluffig flyttade jag över den till tre olika skålar. Till den som skulle smaka choklad hade jag i kanske 1 dl kakao (eller lite mindre, jag körde lite på känn och hällde i tills jag jag tyckte det smakade tillräckligt! Så man kan ju börja med en halv dl och jobba sig uppåt tills man är nöjd (: ). I hallon respektive blåbär kokade jag upp frysta bär med lite vaniljsocker som jag lät svalna innan jag vände ner i smörkrämen.


Ett grekiskt shotglas och en kaffekopp blev perfekt att doppa i!

Det blev ganska många, men de blev verkligen en succé på jobbet, både på egna och grannavdelningarna ;)

Nu ska jag ta en promenad till Maxi med P, och hämta ut min fina klocka! :D



0 kommentarer:

Skicka en kommentar