Underbart skön har den här långhelgen varit!
Fredagen började med en liten morgonpromenad till affären då P inte hade något kaffe hemma. Dessutom insåg han att det faktiskt var midsommarafton och att sill nästan var ett måste till frukost. Happhapphapp lika bra att ge sig iväg tänkte jag, tur att affären inte ligger så långt bort :D
Resten av dagen såsades mer eller mindre bort. Vi förflyttade oss hem till mig, P skar upp och marinerade fläskkarré i whiskey och cayenne-marinad som vi senare njöt av tillsammans med bea, potatissallad, avokado och hemma-odlad maché- och plocksallad.
Ett annat måste på midsommar är ju jordgubbar! Jag var lite sneaky på vägen hem från jobbet i torsdags och plockade lite smultron i ormbacken.
Vispad grädde har aldrig varit någon riktigt favorit hos mig, så jag hade tänkt köpa marsan-vaniljsåspulver. Men det hade de såklart inte i affären där vi var och handlade; back up-plan, lets do it från grunden! Heheee, sagt och gjort, egen hemmagjord vaniljkräm blev det! Och som den blev, stört gott!! Det hela slutade med att vi krossade lite digistive-kex i varsin form, klickade i vaniljkräm och strödde ut bären. Mmmmm!
Här kommer receptet på hemmagjord vaniljkräm.
Ingredienser (räcker ungefär till en tårta)
5 dl mjölk (ev. mer för annan konsistens)
vaniljstång (jag använde ca 5 ml vaniljextrakt som min syster köpt i Portugal)
1 ½ dl strösocker
7 äggulor
1 ½ dl majsstärkelse
50 gram mjukt smör
1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång/vaniljextrakt. (Ta bort stången efter uppkoket.)
2. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt.
3. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under kraftig vispning. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
5. Smält smöret i den varma blandningen under vispning och fortsätt vispa tills krämen är slät.
6. Kyl krämen i isbad eller i kylskåp.
Det brände fast lite i botten av kastrullen, men så länge man drar försiktigt vid botten så är det ingen fara :)
Tydligen ska man inte heller doppa fingrarna i smeten, för då kan den bli förstörd.
Morgonen efter blev det lyxfrukost på leftovers! Jag slängde ihop lite havre-pannkakor (det receptet kommer en annan dag). Till dem hade vi jordgubbar, banan, kokos, sirap och såklart, vaniljkrämen! :D
0 kommentarer:
Skicka en kommentar