fredag 29 mars 2013

Långledigt och tårtbak!

Skönt med lite långledighet nu i väntan på våren. Eller ja fyra dagars-helg kanske inte låter så långt, men ska bli sjukt skönt! Imorgon ska vi hem till mamma på påskmat! Röding med vitvinssås har blivit lite av en tradition, och en fågel viskade att det nog blir så även i år ;D

Eftersom mamma lagar maten så sa jag att jag kunde ta med efterrätten! Jag har varit sugen på att göra en tårta väldigt länge nu, och tyckte att det här var ett ypperligt tillfälle :D 

Det blir citron och björnbärstårta med vitchoklad. Det är första gången jag gör en riktig tårta helt från scratch, så jag hoppas det blir bra x) J och jag har väl gjort några lite halvt misslyckade försök med sockerkaka och marsankräm, men det här blir förhoppningsvis något helt annat! 

Jag började imorse med att förbereda moussen som jag ska ha på utsidan av tårtan. 

Recept: 

220 gram gelegodis (jag vill ju att den sa smaka lite åt citronhållet, så jag använde bara citrusgodis)
7 dl grädde
ev. gelefärg att färga med.

Orginalreceptet var på 60-80 gram gelehallon och 3 dl grädde, vilket ska räcka till ett lager i en tårta. 

1. Värm grädde på svag värme. Den ska inte koka, bara vara tillräckligt varm för att lösa upp godiset. 
2. Häll i godiset och rör ofta för att inte godiset ska fastna eller brännas vid i botten. 
3. Låt så i kylen i minst (!) sex timmar, gärna över natten. Försök inte att snabba på det i frysen eller så, då finns det stor risk att den skär sig när du ska vispa upp den.
4. Vispa som vanligt tills den får önskad konsistens. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar