tisdag 6 augusti 2013

Zucchinispecial!

Sista semesterveckan påbörjad, som kommer spenderas hemma! Igår kom vi hem från Skåne efter att ha varit hos P:s mamma ett tag. Där nere var vi bland annat ut till Denningarums gård för lite självplock och djurtittande! De sålde bland annat zucchinis som nog vägde över 1,5 kg xD

Idag gjorde vi zucchinirisotto, dessvärre inte med Denningarums-zucchinin :( ;D

Recept:
2 mellanstora zucchinis
3,5 dl arborioris
3 schalottenlökar
2 + 2 msk olivolja
1,25 dl vitt vin
1,5 liter vatten
2 buljongtärningar
4 msk smör
2 dl ärtor
parmesan
salt och peppar


1. Hacka upp zucchinin i halvmånar och fräs dem i 2 msk olja med salt och peppar. Sätt samtidigt på vattnet med buljongtärningar och låt det koka upp. När zucchinin fått lite färg, lägg den åt sidan.
2. Hacka upp löken, fyll på med resten av oljan och fräs tills löken är genomskinlig.
3. Tillsätt riset till löken och fräs ett tag. Sänk sedan värmen, både buljongen och riset ska småsjuda och ha ungefär samma temperatur. Från och med nu bör du inte lämna rörandet någon längre stund.
4. Tillsätt vinet och låt det koka in, se till att det inte bränner fast i botten. När det mesta av vinet kokat in, fortsätt genom att tillsätta buljongen lite i taget.
5. Använd så mycket buljong du behöver, smaka av för att se att riset inte blir sönderkokt.
6. Tillsätt zucchinin och ärtorna och låt dem tillagas ett par minuter, när ärtorna är klargröna är risotton klar. 7. Ta av risotton från plattan och rör ner smöret, ost och eventuellt salt och peppar.


Zucchini är en mångsidig grönsak som kan användas till mycket, här kommer några fler exempel på vad man kan använda den till;
  • Ungsrostad med vitlök och örter
    Skär den i centimetertjocka skivor och lägg i en ugnspanna. Blanda olivolja, timjan, rosmarin och hackad vitlök och pensla skivorna. Tillaga i ugnen på 175°C tills zucchinin är gyllenbrun!
  • I pastafri lasagne/köttfärsgratäng
    Stek köttfärs tillsammans med lite vatten, kryddpeppar, paprika, vitlök, tomatpure, soja, salt och peppar. Varva skivad zucchini med köttfärs, om du vill kan du även lägga ett lager koktpotatis i mitten. Toppa med lite ost och gratinera i 30 minuter på 200°C
  • Omelett
    Skiva ganska tunna skivor och fräs dem i lite olja. Vispa upp ett ägg med lite mjölk, salt och peppar och häll det över zucchiniskivorna när de fått lite färg.
  • Ångkokt med örtsmör
    Ångkoka centimetertjocka skivor tills de är mjuka. Flytta dem till en bunke och tillsätt smör eller margarin, valfria hackade kryddor och pressad vitlök. Blanda runt tills smöret har smält och servera som tillbehör till maten.
Sen finns det såklart massa annat man kan använda det till; i bröd, i strimlor istället för pasta, i wok mm! :D

0 kommentarer:

Skicka en kommentar