torsdag 15 augusti 2013

Falsk moussaka med zucchini och bechamelsås

Sista dagen i Skåne bad P’s mamma oss att laga lunch innan vi skulle fara. Visst sa vi! Typ köttfärslimpa eller nåt kanske menade hon. Kanske inte tänkte vi! Som jag skrev i förra inlägget hade vi varit på en gård med gigantiska zucchinis. P’s mamma köpte hem en, men hade ingen aning om vad hon skulle göra av den, så nu hade den legat i kylen i över en vecka.... Såklart var vi tvungna att göra någonting på den! Det är alltid svårare att laga mat i någon annans kök, men efter lite rotande hittade vi lite gott och blandat som vi kunde använda oss av i alla fall :) Det slutade i en blandning av moussaka, lasagne och köttfärsgratäng!

Recept:
1 stor lök
2 klyftor vitlök
600 gram köttfärs
6-8 rivna morötter
250 gram champinjoner
1 paprika
1 förpackning finkrossade tomater
1 köttbuljongtärning
soja
kryddpeppar
örtsalt
peppar
paprikapulver

Bechamelsås
100 gram smör
1 dl mjöl
1-1½ liter mjölk

8-10 kokta potatisar
2 mellanstora zucchini

Valfri ost

1. Stek lök, vitlök och de rivna morötterna i lite olja eller annat fett.
2. Tillsätt köttfärs, paprika, champinjonerna och soja (jag brukar även tillsätta ca 1 dl vatten för att lättare finfördela köttfärsen). 
3. Fyll på med de krossade tomaterna, krydda efter smak och lägg i buljongtärningen.
4. Gör bechamelsåsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan röra ut mjölken till såsen får en lagom konsistens. Kom ihåg att zucchinin innehåller ganska mycket vatten och det kan vara bra att göra såsen lite fastare än man egentligen hade tänkt.
5. Sätt ugnen på 175 grader och skiva upp zucchinin halvcentimeter tjocka skivor. Lägg ett lager som täcker botten, varva sedan med sås, köttfärs, potatis, sås, zucchini, köttfärs, zucchini, sås. Avsluta med att sprinkla ost på toppen (vi har provat både prästost och parmesan, båda funkar kalasbra :D).
6. Grädda i 30-40 minuter.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar