Recept:
50 gram jäst (ett paket)
150 gram smör
1 gram saffran (två påsar)
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 gram kvarg
½ tesked salt
1 ägg
960 gram vetemjöl (16-17 dl)
Russin
1. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel och rör ner det i smöret. Tillsätt mjölken och vänta tills blandningen är runt 37˚C.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degspadet. Rör tills jästen är upplöst och tillsätta sedan socker, kvarg, salt och ägg. Här kan man även tillsätta russin om man vill ha det blandat i degen.
3. Arbeta in vetemjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 30-45 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda en liten stund till. Baka ut på valfritt sätt. Vi valde att fylla cirka en tredjedel med vaniljkräm. kavla ut en liten bit deg till en cirkel, spritsa upp en stor hög med kräm och knip ihop som en påse tills det är en rund boll.
5. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter innan gräddning. Bullarna med vaniljkräm kan gräddas på en gång. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i 7-10 minuter på 225˚C.
Vaniljbullarna penslade jag med lite smör och doppade i strösocker.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar