tisdag 8 oktober 2013

Beer&Whiskey festival och kanelbullensdag!

Eftersom P inte skrivit sitt inlägg, som han lovade i fredags att han skulle göra, så tar jag saken i egna händer nu!

I fredags var ju, som många säkert vet, kanelbullensdag! Visst måste man kanske inte äta kanelbullar bara för det, men det är ändå lite mysigt! ;D Jag lyckades komma iväg ganska tidigt från jobbet och satte igång degen för jäsning medan jag väntade på att P skulle komma hem från skolan :) Till vår glädje hittade vi äntligen IKEA-bullreceptet som vi bakade en gång för längesen :D


Recept:

25 gram jäst (½ paket)
2½ dl mjölk
7 dl vetemjöl
75 gram smör
½ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk kardemumma

Fyllning:
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vatten
1 msk kanel



1. Smula jästen i en matberedare eller skål. Värm mjölken till cirka 37 grader och häll den över jästen och rör tills jästen har löst upp sig.
2. Tillsätt det mesta av mjölet, allt smör (rumstempererat, gärna i bitar), socker, salt och kardemumman.
3. Arbeta degen tills den är helt slät och låt sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
4. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
5. Lägg upp degen på ett bakbord, knåda den och dela den i två delar. Kavla ut till en tunn rektangel och bred på fyllningen.
6. Rulla längs långsidan till en rulle. Skärm och forma bullarna som du vill och lägg dem i format eller direkt på ett bakplåtspapper på en plåt.
7. Sätt ugnen på 250 grader och låt jäsa igen i cirka 30 minuter till.
8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller strössel. Sänk ugnen till 225 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i 7-8 minuter.


I lördags var vi med M på Stockholm Beer&Whiskey festival i Nacka! Lite mycket folk, annars trevligt! Kul att få prova på lite olika nya saker, det mesta köpte man antingen 15 cl (typ öl, cider och drinkar) eller 2-4 cl (whiskey, rom osv) vilket gjorde att man kunde testa många olika sorter! :D Söndagen spenderades hemma, gjorde lite fler örhängen, bland annat en katt i form av "fake-töjning" x) :D

0 kommentarer:

Skicka en kommentar