Idag ville han såklart då också prova hans recept på kardemummabullar. De tar lite längre tid än de recept vi provat tidigare, men det blev faktiskt de bästa bullarna vi någonsin gjort! Vi gjorde bara halva receptet, så det är det vi kommer skriva ner här för det var mer än tillräckligt många :) Fyllningarna är dock inte hans recept utan där körde vi lite på känsla.
Fördeg:
10 gram jäst175 gram vatten
375 gram mjölk
550 gram vetemjöl special
½ matsked strösocker
1. Värm mjölk och vatten till fingervarmt.
2. Lös upp jästen genom att hälla den varma vätskan över smulor av jästen och rör.
3. Tillsätt mjölet och rör tills allt blandats. Täck bunken med plastfolie och ställ varmt tills den jäst upp och nått den punkt där den börjat sjunka ihop igen, ca 3-4 timmar beroende på hur varmt den står.
4. Ta fram smöret i nästa del av receptet så att det hinner bli rumsvarmt till nästa steg.
Hela fördegen
½ tesked salt
1-1 ½ msk mortlad kardemumma
400 gram vetemjöl special
175 gram strösocker
175 gram smör (rumstempererat)
½ vaniljstång eller ½ tesked mald vaniljstång
Fyllning (gör detta x 3):
100 gram socker
100 gram smör
1-2 msk marsansåspulver
valfri smaksättning
1. Tillsätt salt, kardemumma och mjöl till fördegen. Ha i sockret när degen ser slät ut, tillsammans med smör och vaniljen.
2. Knåda degen tills den är slät och glansig, ha degblandaren på mellanhasighet i cirka 12-15 minuter. Täck bunken igen med plast och ställ den att jäsa en gång till i en timme.
3. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och fös ihop den till en boll. Dela i tre delar och kavla ut dem en i taget.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål och bred därefter på blandningen på ena halvan av den utkavlade degen (alternativt hela om degen ska rullas). Vik över, kavla lite och skär sedan degen i långa remsor som kan snurras i valfria former.
5. Låt jäsa en sista gång i cirka en timme. Slå under tiden på ugnen på 220 grader så den är redo.
6. Koka upp en sockerlagen (lika delar socker och vatten, samt eventuellt en halv vaniljstång) och låt koka ett par minuter.
7. Grädda bullarna cirka 10-15 minuter. Pensla med sockerlag och strö på pärlsocker direkt när de kommer ut ur ugnen. ÄT! :D
Vi gjorde tre olika fyllningar; kanel, vanilj och apelsin (skalet av en). Apelsin var första gången vi provade, men det var definitivt inte sista gången!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar