söndag 12 augusti 2012

Kalljästa frukostbullar

Sent i måndagskväll landade vi på Arlanda efter en underbar vecka på Lefkas! Mindre roligt var ju dock att komma hem till spöregn och känslan att semestern snart är slut. Den här veckan har det knappt blivit någon ordentlig matlagning, utan mest varit packapackapacka för att få ut allt ur P:s lägenhet och in hit till min! :D

Vi hade tänkt att ha en liten Grekland-special framöver, med recept inspirerade av bilder vi tagit på mat vi åt när vi var där nere, men det får nog bli när all flyttstress är över ;)

Trots allt stök bestämde jag mig igårkväll för att baka bröd, jag har varit lite sugen på att prova att göra kalljäst bröd, vilket tydligen ska bli luftigare eftersom det jäser långsammare, men under mycket längre tid. Vi hade tidigare köpt torkade aprikoser för att ha i bröd, så hittade jag ett recept från Kungsörnen på kalljästa fullkornsrutor med frukt och nötter som lät jättegott! Jag gjorde dubbelsats på en gång, men var tvungen att göra själva degen i två omgångar för att få plats i köksassistenten ;) 

Recept:

12,5 g (1/4 pkt) färsk jäst
3½ dl kallt vatten
25 g rumsvarmt smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk (bröd)sirap
½ dl hackad torkad frukt
½ dl hasselnötter
450 g (ca 7½ dl) Kungsörnen ljust&milt Fullkornsvetemjöl
(Jag hade inte detta hemma, så jag tog 3 dl fullkornsdinkelmjöl och resten vanligt vetemjöl! ;D)

Garnering: Vallmofrön

1. Hacka upp frukt och nötter och bland alla ingredienser i en degskål, men spara lite av mjölet för utbakningen. 
2. Arbeta degen kraftigt, gärna med elvispens degkrokar ca 5 minuter eller för hand 10 minuter. Degen bör inte vara för fast. Jag körde i assistenten i ungefär 5 minuter. 
3. Häll degen i en liten långpanna, smord eller täckt med bakplåtspapper. Platta ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten. 
4. Dela degen med en degskrapa eller slickepott i lagom stora bitar, tänk på att de blir minst dubbelt så höga! (3x4 rutor rekommenderades i receptet). 
5. Täck med plastfolie eller plastpåse. Låt stå i kylen 8-10 timmar. 
6. Ta ut långpannan ur kylen, minst en halvtimme innan gräddning. 
7. Värm ugnen till 225°C. Pensla degrutorna med vatten och strö över vallmofrön. 
8. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått fin färg, 12-18 minuter. Vid dubbelsats behövs längre gräddningstid. Jag provade att ta ut den efter cirka 18 minuter men då var den inte färdig.


Nu ska jag ta ut mitt förhoppningsvis jättegoda och färdiga bröd! :D 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar