söndag 29 juli 2012

Boliwian Rainbow-Big Jim-Habanero White-Bhut Jolokia Chocolate-Jamaican Bell-Paprika Mohawk-Sambal Oelek!

Som vi skrev tidigare så plockade vi en hel drös små vita habanero-frukter innan vi åkte ner till skåne. Efter att ha stått i kylskåpet fram tills idag insåg jag att någonting behövde göras. Så länge jag kan minnas har vi alltid haft Sambal Oelek hemma, och ända sen jag började odla chilisar har jag varit sugen på att prova att göra egen. Förra sommaren blev det helt enkelt inte av, men nu när jag hade så mycket frukt var jag ju bara tvungen att prova! Totalt hade jag i ca 70 Habanero White, 10 Boliwian Rainbow, 2 gigantiska Big Jim, 5 små och en stor Bhut Chocolate, 4 Jamaican Bell och en Paprika Mohawk.

Recept:
cirka 100 gram chilifrukter/paprika
1 dl vatten
½ tsk socker
½ tsk flingsalt
Kryddor med mera efter smak!


1. Skär av toppen på frukterna och rensa eventuellt bort fröna.
Jag tog bort fröna i den stora Bhut Chocolaten, Big Jimen och Jamaican Bellen. Hacka upp de stora frukterna i lagom stora bitar och lägg allt i ett durkslag eller en sil.
2. Sköjl allt i vatten, speciellt om det är köpta frukter.
3. Ha ner allt i en mixer tillsammans med salt, socker och vattnet. Jag hade även i en vitlöksklyfta för att piffa upp den lite, men det gör man ju som sagt som man vill :)
4. Häll upp i en eller flera burkar. I kylen klarar den sig i ungefär en vecka, medan i frys kan man ha den i princip hur länge som helst. För att öka hållbarheten i kylskåp lite kan man även ha i lite vinäger!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar