tisdag 17 juli 2012

Äntligen semester!

För att fira semestern bestämde vi oss för att prova på att göra morotssoppa. Det kanske inte låter så mycket för världen, men oj så gott det är säger jag bara! Eller ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!!!!, som P sa när han först smakade ;D Plus att det här var ett ypperligt tillfälle att prova stavmixern jag fick i födelsedagspresent!

Recept: 
1 kg morötter
2 mellanstora gula lökar 
2 msk smör
1½ dl torrt vitt vin
1 liter vatten
3 buljongtärningar (två grönsak och en kyckling t ex)
1,5 tsk torkad rosmarin
1 dl crème fraîche
salt och peppar efter smak

1. Hacka upp morötterna och löken och fräs med smöret tills löken blir genomskinlig.
2. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningarna och rosmarin och låt koka tills allt är mjukt, runt 15 minuter.
3. Mixa soppan hyfsat slätt med en stavmixer eller i en vanlig mixer. 
4. Blanda i crème fraîchen och smaka av med salt och peppar och låt koka ihop på svag värme.
Vi hade även i en liten habanero white (som vi förövrigt plockade av från dess planta i helgen, 77!!!! frukter fick vi det till innan den var tom), men det behövdes egentligen inte. Utöver det klickade vi i philadelphia-ost och gräddade vitlöksbröd till.

Enda gången jag ätit morotssoppa tidigare är inne på hotell Oscar i Arvika. Där har de en citrongräs-pesto till också som är sjukt god! Vi tänkte att varför inte prova att göra något sånt till också, så vi höftade lite!

Recept:
2-3 citrongrässtjälkar
ett par vitlöksklyftor
olivolja
färska örter som finns hemma
salt och peppar

Mixa ihop allt och späd med olja tills önskvärd konsistens uppnås. Jag använde persilja, salvia (tror jag xD) och lite basilika, det blev jättebra :D Så länge citrongräset är i centrum kan man ta lite vad som!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar