fredag 27 juli 2012

Oreo Cookie Frozen Cheesecake

Första veckan på semestern spenderades hemma hos min mamma nere i Broby, Skåne. Resan avslutades med två dagar i Danmark, varav en heldag på Tivoli såklart! Dagen efter hemkomsten kom T:s storasyster C med familj samt mammor över på lite middag och grattis-i-efterskott-firande. Eftersom både C och E, C:s bonusdotter, är ganska väldigt allergiska mot katter insåg vi ganska snart att lägenheten mer eller mindre skulle behöva en liten sanering av allt katt-hår. :P

Dagen blandades med städning och matlagning. Till middag bestämde vi oss för att göra lasagne. Köttfärssås och bechamelsås varvades med hela sju lager pasta i våra underbara gerbera-formar! Vi gjorde två formar, bara för att "vara på den säkra sidan". Hehe, det blev åtta matlådor över ;) 


Till efterrätt gjorde vi en variant på frozen cheesecake som vi har varit sugna på att prova ett tag. Istället för de vanliga digestivekexen i botten använde vi oss av Oreos, och själva glass-smeten smaksatte vi med jordgubbsrippel! Mycket uppskattad blev den :D


Recept:

Ingredienser till cirka 10 stora portioner

Botten
  • 4 paket Oreo Cookies
  • 200 gam smör
Glass
  • 8 stycken ägg
  • 4 dl socker
  • 8 dl grädde
  • 4 tsk vaniljsocker 
  • 800 gram philadelphiaost (naturell eller med smak)


Smaksättning
  • drygt ½ dl jordgubbssaft
  • färgpasta Rose från Wilton
  • cirka 400 gram frysta jordgubbar
  • knappt 1 dl gelesocker
Garnering
  • Oreo Cookies stora och/eller mini
  • Citronmeliss-blad, alternativt även jordgubbar


Gör såhär:
  1. Krossa drygt tre paket Oreo Cookies, efter att ha tagit bort gegget mellan kakskivorna, och tillsätt smält smör. Detta kommer att utgöra botten för pajen.
  2. Tryck ut i valfri pajform och ställ in i frysen i 10min.
  3. Separera äggvita och äggula. Försök undvik att någon äggula hamnar tillsammans med äggvitan. Om det gör det plocka bort så mycket av gulan som du kan.
  4. Vispa äggula samt socker till en smet i en stor skål.
  5. Häll i philadelphiaost och vaniljsocker. Du kan också använda dig av vaniljstång eller extrakt men tänk på att mängden kan variera ;)
  6. Vispa grädden i en ny skål och vänd sedan ner det i skålen med ägguleostsmeten.
  7. Tillsätt jordgubbssaft samt eventuell extra färg.
  8. Vispa nu äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem i den nu rosa smeten.
  9. Koka upp jordgubbar samt gelesocker och mosa jordgubbarna lätt när de börjar mjukna. När du fått en geleaktig smet är den klar. Använd kylklampar och en skål för ett bra resultat om den behöver kylas snabbt, den bör vara kall innan den ska blandas med resten.
  10. Rör lätt ner jordgubbssmeten i ostsmeten - det ska INTE bli blandat, tänk rippel! :D
  11. Ta ut formen ur frysen och skopa i smeten.
  12. Garnera med Oreo Cookies, citronmeliss och kanske en och annan jordgubbe.


Lycka till!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar