fredag 5 oktober 2012

Kanelbullar och frukost på sängen!

Efter att ha hostat och nyst pretty much hela förmiddagen trotsade vi våra förkylningar och drog en sväng till IKEA i eftermiddags. Mycket lyckat besök, kom som vanligt hem med mycket mycket mer än vi hade tänkt oss ;P Bland annat  två av dessa underbara ramar som förövrigt matchar klockan vi köpte! Ramarna har vi tänkt ska sitta ovanför soffan, med väggorden mellan, och innehålla dessa svarta porträtt av mig och P från när vi var små.

Igår kväll kom J:s kille A hem till oss också för att övernatta. Han håller på att skriva sitt examensarbete  och skulle intervjua en lärare uppe i Stockholm nu på morgonen idag. Han fick med sig lite saft och bullar hem till sig och J också, för de hade missat att det var kanelbullens dag :(

Eftersom vi inte hade glömt bort att det var kanelbullens dag, kände vi såklart att det måste firas med bullbak! Så efter maten satte vi igång med att knåda deg. Jag ville prova att göra knutar av bullarna (som man ofta ser på bagerier) medan P gärna ville fylla med en chili/choklad blandning istället för kanel och socker. Så vi delade helt enkelt på degen och gjorde varsin sats :D Mina blev ....... stora :P men goda! Lite mycket kanel kanske, men klart godkända! P:s blev ....... salta :P i sin iver att göra goda bullar tryckte han i typ 200 gram smör i dem. Vilket resulterade i att de fullkomligt BADADE i smör när de kom ut x) men om man bara åt en liten så smakade det ungefär som att äta wienerbröd ;D

Vi bakade bullar i somras också och det receptet var mycket bättre (receptet var nog från IKEA om jag inte missminner mig), så jag kommer lägga upp det istället när jag hittar det. En grej som jag däremot tyckte var ett bra tips ifrån det här receptet var att man inte skulle smälta i smöret i degspadet utan klicka i det rumsvarmt istället. De blev väldigt mjuka och saftiga av det!

Recept:
1 paket jäst
1½ dl socker
175 gram smör/margarin
5 dl mjölk
ca 13 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
½ tsk salt

Fyllning:
100 gram smör
1 dl socker
2 matskedar kanel eller annan smaksättning (t ex choklad/chili)

1. Värm mjölken till ca 37 grader.
2. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt lite av den varme mjölken. När jästen är upplöst kan du tillsätta resten av mjölken och klicka i smöret.
3. Blanda ihop mjöl (ca tio dl till att börja med), socker, salt och kardemumma och blanda i det i degspadet under omrörning. När degen är blank och slät är det dags att ha i resten av mjölet. När degen släpper från kanten räcker det med mjöl.
4. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
5. Kavla ut till en rektangulär bit och bred på valfri fyllning och vik dubbel (för knutar, om du ska göra vanliga så rullar du ihop den till en rulle istället och skär i bitar). Kavla lite extra så att degen inte är så tjock.
6. Bitarna blir bäst om degen är cirka tio centimeter djup och tjaa, så bred den blir helt enkelt. Skär degen i ungefär två centimeter breda bitar och dela dem sedan  nästan hela vägen på mitten, så de ser ut som ett par byxor.
7. Snurra byxbenen så att du har två snurrade ben. Sen är det "bara" att snurra ihop allt med varandra till en knut. Försök få slutet att hamna i botten, då håller buller formen bättre sen när den växer i ugnen.
8. Låt de färdigsnurrade bullarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter igen.
9. Grädda på 250 grader i 8-10 minuter.


Jag är hemma och sjuk både idag och igår, och idag fick jag minsann frukost på sängen! P hade dessutom laddat ner de första avsnitten av New Girl som precis har påbörjat sin andra säsong, yaaay! :D

0 kommentarer:

Skicka en kommentar