söndag 4 november 2012

Snart är julen här.....

Jag vaknar upp och får reda på att det är 11 minusgrader ute en torsdagsmorgon och inser faktiskt att tiden går ganska fort. Lite väl fort ibland heh. Men snart är ju julen här igen även om den svenska julen kanske inte var som den var när jag var något yngre och snön lade sig och inte kom en månad för tidigt eller för sent.

Något speciellt är det ändå med julen, inte bara presenter god mat men möjligheten och ett tillfälle att få spendera tid med nära och kära, familj släkt och vänner. 

Hittade ett recept liggandes på vörtbrödsbullar i google-disken och som ett avbrott i alla ettor och nollor jag försöker lära mig i skolan tog jag mig tiden med min underbara sambo att göra detta bröd.

Tanken med bloggen är just det; hitta gamla recept och lägga till sin egna idéer, göra det tillsammans och dela med andra.

Vörtbröd
  • 50 g jäst
  • 33 cl julmust eller svagdricka
  • 33 cl mörkt öl eller porter
  • 250 gram kvarg
  • 1 dl brödsirap
  • 4 tsk salt
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 ½ dl russin
  • 20-22 dl rågsikt

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt den kalla julmusten och ölen. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russinen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbete degen smidig. Om degen är kladdig, blanda i mer mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i minst 2 timmar (gärna längre).
2. Arbeta degen igen och dela den i två delar. Baka ut avlånga bröd och lägg på en plåt eller i formar. täck med bakduk och låt jäsa 30-60 minuter igen.
3. Grädda bröden i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Alternativt 225 grader i mitten av ugnen i 12-15 minuter ifall de bakas ut som bullar istället.
4. Låt bröden svalna på ett galler under en bakduk.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar