Första veckan på julledigheten var ganska full fart ändå, det är ju så mycket som ska hinnas med innan jul ;) J var här och sov hos mig till den 28:e, då hon åkte till Oslo och jag till Skåne :D
För mig finns det ett par saker som jag känns som ett måste vid jul.
1. Tryfflar, helst två-tre olika sorter! I år gjorde vi en vit choklad/saffran, en mörk choklad/päronkonjak/rostad kokos blandad med krossat flingsalt och en mörk choklad/marc de champagne tryffel! Absolut bäst blev den som vi rullade i rostad kokos :D Fast vit choklad med saffran är förstås också en klassiker som vi gör mer eller mindre varje år ;)
2. Sundbyholmslimpan!!! Gör man den bara en gång om året så längtar man verkligen efter den till jul! :D Tog även med en sån limpa till P:s mamma, som blev jätteglad!
3. Risgrynsgröt, do I need to say more? Förra året provade jag att göra egen, men för mig funkar gröt på korv minst lika bra ;P snabbt, enkelt och gott! :D
4. Ugnsomelett med svampstuvning. Denna är ganska ny på vårat julbord, men nu är den lika självklar som revbensspjällen för mig ;)
5. Pepparkakshus. Eller jaaa, det behöver ju inte alltid vara ett hus, i år gjorde vi en karusell :D Lite sne och krokig, men sjukt fin blev den!!!
Sundbyholmslimpan är ett recept som jag har för mig att mamma fick på nåt konferensställe eller nåt. Vi gör den alltid vid jul i alla fall, traditionen har varit kvällen den 23:e med provsmakning av den nyuttagen från ugnen, mmmmmmm ;D
Recept:
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
1 1/3 msk bikarbonat
1 liter fil
1 ½ dl mörk sirap
russin efter smak
1. Blanda alla torra ingredienser noga i en bunke.
2. Rör ner filen och sirapen till du får en jämn och fin smet.
3. Smöra och bröa två avlånga formar och dela upp smeten jämt mellan de två.
4. Grädda i 60-70 minuter (ca 60 vid varmluftsugn, annars behövs oftast runt 70) på 175 grader mitt i ugnen.
Och tro det eller ej, så hade vi faktiskt en liten julgran ;D
0 kommentarer:
Skicka en kommentar