Efter en snabbvisit nere i Skåne kom vi inte bara hem med två busfrön, utan även en päronstubbe (en riktig stubbe alltså, inget bakverk), två fullproppade frysväskor med blåbär, jordgubbar, körsbär, krusbär mm, torkad svamp och lite annat smått och gott :D
Efter jobbet i torsdags hade vi fullt sjå att få lite ordning här i lägenheten eftersom att vi skulle hämta hem kissarna. Upptäckte också att jag hade lite plommon kvar som behövde tas reda på. Så vid halv nio på kvällen ställde jag mig och började göra plommonmarmelad. Inte världens bästa idé, men såååå värt!
Här med P:s hembakta scones!
Recept:500 gram plommon
3,5 dl socker
0,75 dl vatten
skalet och saften av en lime
1 matsked päronkonjak
1 kryddmått kardemumma
ev. mandelflagor
1. Kärna ur plommonen. Använd gärna handskar för att slippa bli brun om händerna ;)
2. Varva plommonen med socker och rivet limeskal i en kastrull. Låt stå ett par timmar.
3. Koka upp sakta, rör om ofta. Låt koka i cirka 20 minuter och skumma av.
4. Lägg ev. i mandelflagor och saften av en lime (en halv räcker egentligen). Sjud ytterligare fem minuter.
5. Smaksätt med konjaken och häll upp på varma burkar!
P är i alla fall mycket nöjd med den, jag tycker mest att det blir lite för sött med marmelad på smörgås. Kommer garanterat göras flera gånger!
Idag har K varit här och hjälpt mig göra saft och sylt! Recept och bilder kommer i veckan när jag får tid :D
0 kommentarer:
Skicka en kommentar