söndag 16 september 2012

Vana Tallinn + plommon = sant!

Förra helgen var vi på skördemarknad hos antisarna i Ytterjärna! Mycket att titta på, mycket inspiration! Söndagen bjöd på middag hos mormor plus ett par kilo plommon från mamma :D Eftersom vi fick ganska mycket plommon kände vi att vi behövde göra något med dem för att de skulle hålla lite längre. Efter lite sökningar var det inkokta plommon som lockade mest!


Recept:
1,5 kg plommon
5 dl vatten
3,5 dl socker
0,75 dl av någon sprit (minst, men valfritt)

1. Tvätta plommonen och sätt på en stor kastrull med vatten.
2. Skär ett kryss i ena änden av plommonen och droppa försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Lägg ner och ta upp dem i omgångar så de inte får ligga för länge. när skälet börjar krulla sig är det dags att ta upp dem.
3. Låt plommonen svalna så pass att du kan dra av skälet. Lägg de skalade plommonen i en rengjord glasburk.
4. Koka upp sockerlagen och tillsätt spriten.
5. Häll den kokande vätskan över plommonen, var noga med att fylla ändå upp annars blir plommonen bruna.
6. Låt svalna och förvara sedan i kyl.


Gott blev det även om man nog kunde haft ännu lite mer sprit i för smakens skull! I torsdags var jag på Grönan för lite välkomstaktivitet med de nya UIParna. Jobbet bjöd på ett femkampshäfte vilket även innehöll 60 kronor till mat och två fria åk :D Femkampen förlorade vi två mot tre, men jag vann slangbellan inom vårat lag iaf ;D Insane och klassiska berg- och dalbanan Jetline blev våra två åk innan vi gav oss av hemåt igen. Fastän vi var på Tivoli tidigare i somras blev man himlas sugen på att ta en helkväll på Grönan! ;)

Nu i helgen har vi mest packat, städat och packat upp, men nu ska vi snart hem till mamma där det kommer bjudas på krabba och annat gott! :)

Bilder kommer senare i veckan!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar