fredag 13 december 2013

En tur på Ikea och 137 köttbullar senare...

Eftersom det inte direkt är vinter ute så har vi slagit på lite extra stort inomhus för att peppa inför jul! Julgranen är uppe (i år även med ljusslinga), adventsljusstaken står på bordet och mattan i hallen har bytts ut mot en röd.

Eftersom vi ska ha julafton här hemma i år så har vi börjat öva lite på traditionella rätter. I veckan kommer en charklåda från J på jobbet, innehållande allt ifrån julskinka och revbensspjäll till massa olika korvar och pastejer :D En annan viktig tradition på julbordet  är ju såklart köttbullarna. Vanligtvis är det mormor som stått för dem, men i år vill vi göra ett eget försök. Jag bestämde mig för att prova lite olika köttbullsrecept så här i förväg eftersom jag faktiskt aldrig gjort köttbullar förut.

Det blev tre olika varianter; den första satsen gjorde jag på det receptet jag tidigare publicerat för pannbiffar. Dock passar det nog bättre till just pannbiffar ;) Det andra receptet är mitt favorit, de blev ganska lösa (vilket jag tycker är bra) och mycket smakrika, receptet kommer lite längre ner. Den sista satsen var egentligen bara köttfärs blandat med lite salt, kryddpeppar och riven lök! De blev väldigt runda och fasta, P:s favorit! Haha, kanske blir två olika varianter av köttbullar på julbordet i år ;D

Recept:

1½ dl ströbröd
3 dl lättmjölk
800 gram nötfärs
2 ägg
1 liten riven lök
2 tsk salt
½ tsk kryddpeppar

1. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5-10 minuter.
2. Riv löken och tillsätt tillsammans med ägg, salt och kryddpeppar till färsen. Blanda färssmeten med ströbrödsgeggan och blanda till en jämn smet.
3. Rulla eller spritsa små bollar, antingen på plåt eller direkt i panna.


Igår bakade vi även årets pepparkakshus!  Eller ja, hus och hus, i år blev det bara ett rum helt enkelt! :D

lördag 9 november 2013

Valar i rymden och Pitepalt!

För ungefär två månader sen var jag och P på tatueringsmässan i Münchenbryggeriet tillsammans med M och D. Jag har ju ett par sen tidigare, men nu kände jag att det var dags igen. Veckan efter mässan åkte jag in till studion där jag tatuerat mig tidigare för att boka tid. Nu har jag varit på två sittningar och är så sjuuukt nöjd! :D Jag har fortsatt på min arm med Einstein och tänkt göra en halv sleeve (alltså ner till armbågen). Jag kände att enda temat som skulle kunna funka med honom är ett rymdtema, så det fick det bli ;D Än så länge har det blivit en galax, lite planeter och en kaskelotval. AWESOME!!! :D

Varje farsdag-helg brukar vi åka hem till min mormor och morfar för att äta palt. Man kan inte göra den på färskpotatis, så runt nu brukar vara lagom tid att kunna köpa "gammelpotatis" ;) Även om inte morfar finns kvar längre vill vi ändå behålla traditionen :D Som alltid med såna här maträtter så för receptet vidare inom släkten utan att någonsin riktigt finnas nedskrivet. Palt uppbringar många minnen från barndomen så för att inte det ska falla i glömska så lyckades jag idag pressa ut i alla fall ett höftat recept från mormor!

Recept:
runt 20 mellanstora potatisar (viktigt att det inte är färskpotatis)
ungefär 7 dl råg-, korn- eller vetemjöl (det går även att blanda olika sorter lite hejvilt; idag hade hon tydligen blandat vetemjöl och gramhamsmjöl, men vi är uppväxta med att hon använt rågmjöl)
1 tsk salt

1 kg rimmat bogfläsk
kryddpeppar

Smör och lingonsylt till servering

1. Skala och riv eller mal potatisen (köttkvarn är ett utmärkt verktyg för detta!). Krama ur så mycket vätska som det går och blanda med mjölet och saltet. Här kan man höfta lite med hur mycket mjöl man har i, den ska inte vara rinnig, men inte heller för hård.

2. Hacka upp ungefär 1/3 av fläsket i små fyrkanter och blanda med rikligt med kryddpeppar. Sätt på en stor kastrull med vatten och låt koka upp.

3. Forma en handstor boll med deg och fyll den med en liten boll av fläsket. Var noga med att stänga till hålet så att inte fläsket faller ut under kokningen. Man kan även göra flatpalt, då struntar man helt enkelt i att fylla den med fläsk och har det stekt på sidan om istället. Flatpalten gör vi oftast lite mindre (knappt hälften av vanliga palten). Lägg i bollarna i det kokande vattnet allt eftersom de är klara.

4. Låt koka i ungefär en timme eller tills de börjar komma upp till ytan. För flatpalten räcker ungefär en halvtimme beroende på hur stora de är. Skiva upp resten av fläsket och stek, gör gärna en steksky direkt i kastrullen. Servera med smör och lingonsylt!



söndag 3 november 2013

Julbaket börjar tidigt i år!

I fredags när vi var på Maxi och handlade stod de med provsmakningar i var och vartannat hörn. Det första vi smakade på var Pågens saffransgifflar, och gud vad goda de är!! Men att köpa färdigbakat är ju inte riktigt vår grej, så istället bestämde vi oss för att tjuvstarta lite med att baka saffransbullar.

Recept:
50 gram jäst (ett paket)
150 gram smör
1 gram saffran (två påsar)
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 gram kvarg
½ tesked salt
1 ägg
960 gram vetemjöl (16-17 dl)
Russin

1. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel och rör ner det i smöret. Tillsätt mjölken och vänta tills blandningen är runt 37˚C.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degspadet. Rör tills jästen är upplöst och tillsätta sedan socker, kvarg, salt och ägg. Här kan man även tillsätta russin om man vill ha det blandat i degen.
3. Arbeta in vetemjölet och knåda degen i 5-10 minuter. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 30-45 minuter.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda en liten stund till. Baka ut på valfritt sätt. Vi valde att fylla cirka en tredjedel med vaniljkräm. kavla ut en liten bit deg till en cirkel, spritsa upp en stor hög med kräm och knip ihop som en påse tills det är en rund boll.
5. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter innan gräddning. Bullarna med vaniljkräm kan gräddas på en gång. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i 7-10 minuter på 225˚C.


Vaniljbullarna penslade jag med lite smör och doppade i strösocker.

tisdag 8 oktober 2013

Beer&Whiskey festival och kanelbullensdag!

Eftersom P inte skrivit sitt inlägg, som han lovade i fredags att han skulle göra, så tar jag saken i egna händer nu!

I fredags var ju, som många säkert vet, kanelbullensdag! Visst måste man kanske inte äta kanelbullar bara för det, men det är ändå lite mysigt! ;D Jag lyckades komma iväg ganska tidigt från jobbet och satte igång degen för jäsning medan jag väntade på att P skulle komma hem från skolan :) Till vår glädje hittade vi äntligen IKEA-bullreceptet som vi bakade en gång för längesen :D


Recept:

25 gram jäst (½ paket)
2½ dl mjölk
7 dl vetemjöl
75 gram smör
½ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk kardemumma

Fyllning:
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vatten
1 msk kanel



1. Smula jästen i en matberedare eller skål. Värm mjölken till cirka 37 grader och häll den över jästen och rör tills jästen har löst upp sig.
2. Tillsätt det mesta av mjölet, allt smör (rumstempererat, gärna i bitar), socker, salt och kardemumman.
3. Arbeta degen tills den är helt slät och låt sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
4. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
5. Lägg upp degen på ett bakbord, knåda den och dela den i två delar. Kavla ut till en tunn rektangel och bred på fyllningen.
6. Rulla längs långsidan till en rulle. Skärm och forma bullarna som du vill och lägg dem i format eller direkt på ett bakplåtspapper på en plåt.
7. Sätt ugnen på 250 grader och låt jäsa igen i cirka 30 minuter till.
8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller strössel. Sänk ugnen till 225 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i 7-8 minuter.


I lördags var vi med M på Stockholm Beer&Whiskey festival i Nacka! Lite mycket folk, annars trevligt! Kul att få prova på lite olika nya saker, det mesta köpte man antingen 15 cl (typ öl, cider och drinkar) eller 2-4 cl (whiskey, rom osv) vilket gjorde att man kunde testa många olika sorter! :D Söndagen spenderades hemma, gjorde lite fler örhängen, bland annat en katt i form av "fake-töjning" x) :D

onsdag 2 oktober 2013

Marockansk fisk

Ända sedan jag slutade plugga och fick lite mer fritid har jag försökt att hitta en hobby. Jag har provat lite olika saker, men det här känns faktiskt roligare än något jag tidigare provat! :) Just nu har det mest blivit lite örhängen, men vi får se var det leder ;D

Igår lagade vi en superenkel fiskrätt som nog kommer lagas många fler gånger här!

Recept:

600 gram vit fisk 
3 dl bulgur eller couscous 
1-2 paprikor
500 gram broccoli
3 msk russin
½ liter vatten
1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
örtsalt, vitpeppar och paprikakrydda

1. Ta fram en ungsform med lite högre kant och fyll på med bulgur (okokt), hackad paprika, broccoli och russin. 
2. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen i det innan du häller det i ugnsformen. (Alternativt häll fond och vatten direkt i formen om du använder det istället) 
3. Skär fisken i stora bitar och tryck ner den i ugnsformen, gärna ganska långt ner i vätskan.
4. Sätt in i ugnen på 200 grader och ta ut när vattnet är borta.


onsdag 18 september 2013

Filodeg och grekisk sallad!

Jamie Oliver gjorde en grej på tv för ett tag sen som jag blev så himla sugen på att prova!

Recept:
150 gram fetaost
100 gram spenat
1 förpackning kikärtor
rivet skal av en citron
1 tsk paprika pulver

1 paket filodeg
olivolja
honung


Grekisk sallad:
1 gurka
1 liten rödlök
ett par tomater (gärna blandade varianter)
1 romansallad
svarta oliver 


1. Skölj kikärtorna och lägg dem i matberedaren tillsammans med fetan, spenaten, citronskalen och paprikan och mixa tills allt är blandat. 
2. Ta ett filodegsblad och vik det på mitten. Lägg upp ungefär en matsked av fetasmeten och tryck ned en tumme i mitten då smeten kommer expandera vid tillagning. 
3. Kläm löst ihop filodegen till en liten påse. Stek dem lätt med olivoljan i en stekpanna i ett par minuter för att göra botten krispig och sätt sedan in dem i ugnen på 225 grader.  
4. Ringla över honung och servera med salladen!

På egen hand var de kanske inte något speciellt, men tillsammans med lite honung och en sallad så blev det en riktigt god lunch eller förrätt om man gör dem lite mindre! :)

torsdag 15 augusti 2013

Falsk moussaka med zucchini och bechamelsås

Sista dagen i Skåne bad P’s mamma oss att laga lunch innan vi skulle fara. Visst sa vi! Typ köttfärslimpa eller nåt kanske menade hon. Kanske inte tänkte vi! Som jag skrev i förra inlägget hade vi varit på en gård med gigantiska zucchinis. P’s mamma köpte hem en, men hade ingen aning om vad hon skulle göra av den, så nu hade den legat i kylen i över en vecka.... Såklart var vi tvungna att göra någonting på den! Det är alltid svårare att laga mat i någon annans kök, men efter lite rotande hittade vi lite gott och blandat som vi kunde använda oss av i alla fall :) Det slutade i en blandning av moussaka, lasagne och köttfärsgratäng!

Recept:
1 stor lök
2 klyftor vitlök
600 gram köttfärs
6-8 rivna morötter
250 gram champinjoner
1 paprika
1 förpackning finkrossade tomater
1 köttbuljongtärning
soja
kryddpeppar
örtsalt
peppar
paprikapulver

Bechamelsås
100 gram smör
1 dl mjöl
1-1½ liter mjölk

8-10 kokta potatisar
2 mellanstora zucchini

Valfri ost

1. Stek lök, vitlök och de rivna morötterna i lite olja eller annat fett.
2. Tillsätt köttfärs, paprika, champinjonerna och soja (jag brukar även tillsätta ca 1 dl vatten för att lättare finfördela köttfärsen). 
3. Fyll på med de krossade tomaterna, krydda efter smak och lägg i buljongtärningen.
4. Gör bechamelsåsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan röra ut mjölken till såsen får en lagom konsistens. Kom ihåg att zucchinin innehåller ganska mycket vatten och det kan vara bra att göra såsen lite fastare än man egentligen hade tänkt.
5. Sätt ugnen på 175 grader och skiva upp zucchinin halvcentimeter tjocka skivor. Lägg ett lager som täcker botten, varva sedan med sås, köttfärs, potatis, sås, zucchini, köttfärs, zucchini, sås. Avsluta med att sprinkla ost på toppen (vi har provat både prästost och parmesan, båda funkar kalasbra :D).
6. Grädda i 30-40 minuter.


tisdag 6 augusti 2013

Zucchinispecial!

Sista semesterveckan påbörjad, som kommer spenderas hemma! Igår kom vi hem från Skåne efter att ha varit hos P:s mamma ett tag. Där nere var vi bland annat ut till Denningarums gård för lite självplock och djurtittande! De sålde bland annat zucchinis som nog vägde över 1,5 kg xD

Idag gjorde vi zucchinirisotto, dessvärre inte med Denningarums-zucchinin :( ;D

Recept:
2 mellanstora zucchinis
3,5 dl arborioris
3 schalottenlökar
2 + 2 msk olivolja
1,25 dl vitt vin
1,5 liter vatten
2 buljongtärningar
4 msk smör
2 dl ärtor
parmesan
salt och peppar


1. Hacka upp zucchinin i halvmånar och fräs dem i 2 msk olja med salt och peppar. Sätt samtidigt på vattnet med buljongtärningar och låt det koka upp. När zucchinin fått lite färg, lägg den åt sidan.
2. Hacka upp löken, fyll på med resten av oljan och fräs tills löken är genomskinlig.
3. Tillsätt riset till löken och fräs ett tag. Sänk sedan värmen, både buljongen och riset ska småsjuda och ha ungefär samma temperatur. Från och med nu bör du inte lämna rörandet någon längre stund.
4. Tillsätt vinet och låt det koka in, se till att det inte bränner fast i botten. När det mesta av vinet kokat in, fortsätt genom att tillsätta buljongen lite i taget.
5. Använd så mycket buljong du behöver, smaka av för att se att riset inte blir sönderkokt.
6. Tillsätt zucchinin och ärtorna och låt dem tillagas ett par minuter, när ärtorna är klargröna är risotton klar. 7. Ta av risotton från plattan och rör ner smöret, ost och eventuellt salt och peppar.


Zucchini är en mångsidig grönsak som kan användas till mycket, här kommer några fler exempel på vad man kan använda den till;
  • Ungsrostad med vitlök och örter
    Skär den i centimetertjocka skivor och lägg i en ugnspanna. Blanda olivolja, timjan, rosmarin och hackad vitlök och pensla skivorna. Tillaga i ugnen på 175°C tills zucchinin är gyllenbrun!
  • I pastafri lasagne/köttfärsgratäng
    Stek köttfärs tillsammans med lite vatten, kryddpeppar, paprika, vitlök, tomatpure, soja, salt och peppar. Varva skivad zucchini med köttfärs, om du vill kan du även lägga ett lager koktpotatis i mitten. Toppa med lite ost och gratinera i 30 minuter på 200°C
  • Omelett
    Skiva ganska tunna skivor och fräs dem i lite olja. Vispa upp ett ägg med lite mjölk, salt och peppar och häll det över zucchiniskivorna när de fått lite färg.
  • Ångkokt med örtsmör
    Ångkoka centimetertjocka skivor tills de är mjuka. Flytta dem till en bunke och tillsätt smör eller margarin, valfria hackade kryddor och pressad vitlök. Blanda runt tills smöret har smält och servera som tillbehör till maten.
Sen finns det såklart massa annat man kan använda det till; i bröd, i strimlor istället för pasta, i wok mm! :D

söndag 14 juli 2013

Birthdaaaaay!

Helloooo!

På senaste tiden har vi flängt runt så himla mycket, så vi har inte direkt haft tid att laga så mycket nytt.. Först var vi på semester i Spanien, sen fyllde jag och J år och nu i helgen var P:s syster B på besök i Sverige!

Födelsedagen var bra, J och A kom hit från Arvika för att fira :D C, L och A kom över till mamma där jag och J bakade en hallon och nektarinpaj med marsansås! Förutom att vi glömde socker i smeten så var det inget fel på smaken iaf!



Recept:

Pajskal
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
1 matsked kallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl kvarg (cirka 10%)
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 gram mandelmassa
mandelflagor
Valfri frukt eller bär


1. Blanda smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Sätt in den i kylen och låt vila i minst 30 minuter.

2. Kavla ut degen och fyll ett pajskal. Sätt ugnen på 200 grader (175 vid varmluft).

3. Riv mandelmassan och rör ihop alla ingredienser till fyllningen (glöm inte sockret ;D). Fyll pajskalet till cirka 2/3. Lägg frukten/bären ovanpå fyllningen och strössla med mandelspån.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter!

Vi provade att göra dubbel sats, vilket nog inte var en jättebra idé då den aldrig riktigt stannade i mitten.. Så gör hellre i två olika formar om en sats är för lite! ;)


lördag 18 maj 2013

Guld och gröna skogar!

Long time no see! Igår var det Guldkretsgala på IT-G :D R grillade, H och P stod som vanligt för underhållningen ;) Kul att se årets alla vinnare, även om M och jag satt och skämdes lite för hur pinsamt dåligt vårat (ofärdiga) projekt var när vi gick ut x) Annars har det inte hänt så mycket här hos oss på senaste tiden, mycket jobb och träning mest! Tanken är att nästa vecka susa fram genom skogen under Scaniamilen, 5 km under 30 minuter är visst målet har J bestämt. Vi får väl se, snabbaste tiden hittills (av två  gånger totalt xD) är 30.39, så helt omöjligt ska det väl inte vara :D

Förra helgen var vi i Arvika på A:s examenskonsert! Sjukt duktigt har han varit som fixat och satt ihop allt själv :D Det var verkligen en helt underbar helg, kul att träffa stora delar av hans släkt som kom dit både från Norge och hela vägen från Portugal en del! :D :D

Idag har vi mest en såsardag, jag håller på att bakar petit chouer för första gången! Sjukt spännande! Första plåten blev över förväntan, om än lite små! Men det är ju sånt man lär sig av att prova sig fram. Det här blir nog vad jag tar med till nästa teknikfika tror jag ;)

Recept:

5 dl vatten
100 gram smör
300 gram vetemjöl
5-6 ägg
1 msk socker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp vattnet i en kastrull och sätt den på spisen. Hacka och smöret i några mindre bitar och lägg dem i vattnet så de kan smälta. Låt inte vattnet koka för då försvinner det för mycket vatten som ånga.
2. När smöret är smält och vispat till en jämn konsistens är det dag att ha i vetemjölet. Ta av kastrullen från plattan och rör hastigt i allt på en gång. Det blir en ganska tjock och tungrörd konsistens, så använd inte för veka redskap.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör kraftigt tills smeten är jämn och lossnar från kanterna. Ta då av kastrullen från plattan och låt svalna under ett par minuter. Rör gärna medans det svalnar.
4. När smeten svalnat något är det dags att ha i äggen. Ha i dem ett och ett, hur många du behöver beror lite på hur stora äggen är. Använder du extra stora räcker det gott och väl med fem. Är äggen små kan du ha i sex. Arbeta in äggen tills smeten är jämn och glansig igen.
5. Skyffla upp smeten i en eller flera spritspåsar. Här kan du antingen spritsa dem långa (ca 2x10 cm) till eclairs, eller till små puffar (som en pingisboll i storlek), profiterols.
6. Pensla om du vill med ägg och grädda i mitten av ugnen. Det gör ingenting att smeten står och väntar en stund på att få komma in om man inte vill grädda flera plåtar i taget. Gräddtiden beror lite på hur stora man gjort, men minst 25 minuter!

Fyll med valfri fyllning när petit-chouerna har svalnat, både salt och sött funkar (du kan utesluta sockret i smeten om du ska fylla med salt fyllning).

fredag 29 mars 2013

Långledigt och tårtbak!

Skönt med lite långledighet nu i väntan på våren. Eller ja fyra dagars-helg kanske inte låter så långt, men ska bli sjukt skönt! Imorgon ska vi hem till mamma på påskmat! Röding med vitvinssås har blivit lite av en tradition, och en fågel viskade att det nog blir så även i år ;D

Eftersom mamma lagar maten så sa jag att jag kunde ta med efterrätten! Jag har varit sugen på att göra en tårta väldigt länge nu, och tyckte att det här var ett ypperligt tillfälle :D 

Det blir citron och björnbärstårta med vitchoklad. Det är första gången jag gör en riktig tårta helt från scratch, så jag hoppas det blir bra x) J och jag har väl gjort några lite halvt misslyckade försök med sockerkaka och marsankräm, men det här blir förhoppningsvis något helt annat! 

Jag började imorse med att förbereda moussen som jag ska ha på utsidan av tårtan. 

Recept: 

220 gram gelegodis (jag vill ju att den sa smaka lite åt citronhållet, så jag använde bara citrusgodis)
7 dl grädde
ev. gelefärg att färga med.

Orginalreceptet var på 60-80 gram gelehallon och 3 dl grädde, vilket ska räcka till ett lager i en tårta. 

1. Värm grädde på svag värme. Den ska inte koka, bara vara tillräckligt varm för att lösa upp godiset. 
2. Häll i godiset och rör ofta för att inte godiset ska fastna eller brännas vid i botten. 
3. Låt så i kylen i minst (!) sex timmar, gärna över natten. Försök inte att snabba på det i frysen eller så, då finns det stor risk att den skär sig när du ska vispa upp den.
4. Vispa som vanligt tills den får önskad konsistens. 

torsdag 7 mars 2013

Poppis på jobbet!

Som varje torsdag var det teknikfika idag, och det var min tur att baka till gruppen. Först var jag sugen på att baka en tårta, men sen blev planerna lite ändrade.. Det slutade med att jag gjorde en morotskaka, vilket jag såklart var tvungen att provbaka i helgen ;D haha, bästa kommentaren idag var nog "T...... Vad gör du här egentligen?!" eller "Jag tycker vi bestämmer att T får göra fika varje vecka!" x)

Recept:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk mald kardmumma
½ tsk mald ingefära
1 nya salt
1½ dl rapsolja
5½ dl rivna morötter

Frosting:
250 gram naturell färskost
100 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
Skalet från en lime
Valnötter




1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke och vänd sedan ner dem i smeten.
4. Tillsätt oljan och de rivna morötterna.
5. Smöra och bröa en form och häll i smeten. 
6. Grädda i mitten av ugnen strax under en timme. Känn med en stick att den inte är kladdig. 
7. Vispa smöret en stund och tillsätt sedan färskosten. Se till att det är ordentligt blandat och tillsätt sedan limeskalet och florsockret. 
8. Dela upp frostingen i flera skålar och blanda med olika färger. 
9. När kakan har svalnat; spritsa, smeta eller kleta ut frostingen på kakan och släng på lite valnötter! 


Nu när jag gjorde till jobbet (12-15 pers) så gjorde jag dubbel sats i en stor gerberaform. Ett sats av det här receptet räcker bra till en normalstor springform. 

söndag 10 februari 2013

Semlor och tyllar!

I fredags fick vi äntligen vårat efterlängtade skåp
som vi beställt från Rum21! :D och vad fint det var!! Dock var benen gräsligt fula och tråkiga, så det första vi gjorde var att borra nya hål i bottenplattan och istället skruva fast ett par gula ben från mina gamla sängbord x) Det blev verkligen sjukt bra! Och orange är en färg som vi inte har så mycket av, så det var verkligen ett välkommet tillskott!

Igårkväll var vi hemma hos D som nyligen köpt lägenhet och flyttat ihop med sin tjej L! Vi samåkte med J och A, vilket såklart innebar mycket lastbils- och traktorprat ;P

Idag har vi varit i Skärholmen och fixat en liten present till M som fyller år i veckan :) Hon har bestämt att i år ska vara kreativitetens år, vilket vi såklart ville ta till vara på! Men mer om det nästa vecka ;)

Behöver vi säga att skåpet snabbt blev godkänt av Cordelia, vårat lilla skåpmonster? ;D

Förutom skåpet kom även ett annat litet paket på posten i fredags, mina fina tyllar som jag fick i julklapp av P! :D Givetvis var vi tvungna att prova dem nu i helgen, vilket resulterade i en sats semlor :D Jag gjorde bara halva receptet, men tyckte ändå att det blev väldigt många.. Man kan nog räkna med att få ut en 12-15 små bullar av den här degen. Dock stod det inte kardemumma i receptet jag använde, men det kom jag inte på förrän jag skulle pensla dem och sätta in dem. Idag löstes det med att jag strödde kardemumma ovanpå, men det hade varit ännu godare att ha det i degen!

Recept:

1 ½ dl mjölk
37,5 g smör
½ paket jäst (25 g)
1 ägg
½ dl socker
1 tsk kardemumma
1 rågat krm salt
5 dl vetemjöl
1 rågat krm bakpulver

1 ägg till pensling

200 gram mandelmassa
drygt ½ dl mjölk (beroende på vilken konsistens man vill ha)
den urgröpta massan från bullarna där man sen ska fylla med mandelmassan

3 dl vispgrädde

1. Smält smöret, blanda tillsammans med mjölken och häll över den nedsmulade jästen i en bunke.
2. Blanda ner ett ägg, sockret, saltet och kardemumman.
3. Rör ihop mjölet och bakpulvret och blanda i det i smeten.
4. När allt mjöl är inknådat ska det hela jäsa i 20-30 minuter.
5. Ta upp degen på ett mjölat bord och dela upp degen i lika delar. Hur många det blir beror ju på hur stora man vill ha, tänk på att de ska jäsa en gång till även denna gång ca 20 minuter under bakduk.
6. Pensla med ägg och grädda i 10 minuter på 225 grader.
7. Riv mandelmassan och blanda med "inkromet" och mjölk tills önskad konsistens uppnås.
8. Vispa grädden så att den är tillräckligt fast för att inte flyta ut när den är utspritsad.
9. Sammanställ semlorna och njut!

söndag 3 februari 2013

Kesoplättar med varma hallon

Igår var vi hemma hos P och C för att fira lilla O som fyllde åtta! Mycket tårta, kakor och annat ;) Efter det åkte jag och P för att lämna tillbaka några av blommorna vi köpte på plantagen för några helger sen. Jeze, vår stora ludna lilla boll älskar att käka på våra blommor, varför vi bestämde oss för att prova lite konstblommor. Dessvärre upptäckte vi snabbt att det var svårt att hitta fina blommor som ser verkliga ut. Vi köpte i alla fall lite olika för att ta hem och prova, men som sagt så var vi inte särskilt nöjda med alla. En orkidé och en orange blomma fick stanna kvar i alla fall ;D

Idag när jag kom hem från spinningen gjorde vi lite lunch. Kesoplättar med varme hallon och vaniljkesella stod på menyn! Annorlunda, men faktiskt riktigt gott! 

Recept: 

1 ½ dl keso
4 ägg
2 msk marsan-vaniljsåspulver 
½ dl mjöl av valfri sort (jag använde dinkelmjöl)
1 mosad banan
2 tsk bakpulver

1. Vispa ihop ägg, banan och keso till en jämn smet. 
2. Blanda i alla torra ingredienser.
3. Låt stå att gosa ihop sig i kylen i minst 10 minuter. 
4. Stek i smör. Det tar ganska lång tid på varje sida, och man får inte ha på för hög värme. 
5. Servera med kesella och bär!

Konsistensen blev lite som en blandning av pannkakor och omelett. Om man tar bort bananen kan man säkert göra en mer salt variant också! 

söndag 27 januari 2013

Finska pinnar in our hearts, or should I say as hearts..? ;D

Ända sen vi kom hem från Skåne har vi pratat om att göra finska pinnar. P's mamma har bokstavligt talat alltid minst sju sorters kakor hemma, och bullar och sockerkaka och rulltårta.... ja, ni fattar grejen! Man behöver aldrig svälta i alla fall :D Igår gjorde vi äntligen slag i saken, och jag måste bara säga; vad roligt det är att baka småkakor! Jag skulle kunna göra olika sorter varje dag! ;D

Här är i alla fall receptet som vi bakade på igår:

200 g smör
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 droppar bittemandelolja

1 ägg
Hackad mandel och pärlsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka ihop alla ingredienser till kakorna och arbeta ihop till en deg.
3. Rullar ut degen till fingertjocka längder eller tryck ut småkakor med pepparkaksformar.
4. Vispa upp ägget och pensla kakorna.
5. Strö på den hackade mandeln och pärlsockret.
6. Grädda i 8-12 minuter (lite beroende på storlek).

   

Riktigt lika bra som P's mammas blev de nog inte riktigt, men för att vara första gången var de mer är väl godkända! ;)

söndag 20 januari 2013

Baconinlindad fisk och broccolimos

Igår var jag och T och kollade på när K krossade allt motstånd i Thaiboxning. Blev lite sugen själv att börja träna när man tidigare har tränat Kung Fu i många år. Men nu till något helt annat. Här kommer ett recept som jag slängde ihop i fredags.

Ingredienser:
400-500 g fiskfilé (färsk eller fryst)
ca ½ tsk salt
ca 1 krm mald peppar
140 g (1 pkt)bacon
Potatis- och broccolimos:
ca 8-10 st (ca 800 g) potatisar (gärna en mjölig sort)
250 g broccoli
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
2 krm mald vitpeppar

  1. Låt fisken tina om den är fryst.
  2. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Det brukar ta 10-15 min beroende på storleken på potatisbitarna.
  3. Dela fisken i 3-4 bitar eller rulla ihop den om det är en liten, platt fisk. Salta och peppra.
  4. Linda baconskivorna runt fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform.
  5. Ställ in i mitten av ugnen i 250°C i 10 min.
  6. Skär broccolin i mindre bitar. När potatisen känns mjuk och nästintill klar så låt broccolin koka med potatisen de sista 2-3 minuterna. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Kör med mixer till en slät massa.

söndag 13 januari 2013

Linssoppa

Veckan som varit har känts vääääldigt lång måste jag säga! Att komma tillbaka och in i jobbet igen tog ju sin lilla tid, och med besök av M och leveransstopp så var det ingen lugn start kan man väl säga :P Största chocken kom väl i torsdags när M slängde ur sig att de tyckte att jag skulle komma ner och jobba hos dem ett tar. Bara en månad sisådär. EN MÅNAD!!!!! Haha, ja min chef och jag pratade lite om det efteråt och kom väl mer eller mindre fram till att en eller ett par resor kommer det nog att bli, men kanske inte mer än ett par dagar i sträck ;) Det finns ju lite andra arbetsuppgifter än att serva M också ;)

Anyway, vi har haft galet många matlådor hemma, vilket har gjort att vi faktiskt inte har lagat mat en enda gång den här veckan vilket har varit väldigt skönt! Igår however, lagade vi faktiskt mat ;) Linssoppa blev det, med vitlöksbröd :D

Recept:

5 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk timjan
1 msk oregano
ingefära efter smak
500 g röda linser
1 burk krossade tomater
12 - 15 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 tsk salt och peppar

1. Fräs lök, morötter och vitlök tills grönsakerna börjat mjukna.
2. Rör i timjan, oregano och ingefära.
3. Häll i en tredjedel av vattnet och mixa morötterna.
4. Tillsätt linserna, tomaterna, resten av vattnet och buljongtärningarna.
5. Krydda med salt och peppar och låt puttra under lock i 15-20 minuter.

lördag 5 januari 2013

Jullovet slut

Åh, vad skönt det har varit med lite långledigt, drygt två veckor har både jag och P fått släppa alla måsten och varva ned lite! Innan P åkte ner till Skåne hade vi lite minijulmiddagsmys!
Första veckan på julledigheten var ganska full fart ändå, det är ju så mycket som ska hinnas med innan jul ;) J var här och sov hos mig till den 28:e, då hon åkte till Oslo och jag till Skåne :D

För mig finns det ett par saker som jag känns som ett måste vid jul.
1. Tryfflar, helst två-tre olika sorter! I år gjorde vi en vit choklad/saffran, en mörk choklad/päronkonjak/rostad kokos blandad med krossat flingsalt och en mörk choklad/marc de champagne tryffel! Absolut bäst blev den som vi rullade i rostad kokos :D Fast vit choklad med saffran är förstås också en klassiker som vi gör mer eller mindre varje år ;)
2. Sundbyholmslimpan!!! Gör man den bara en gång om året så längtar man verkligen efter den till jul! :D Tog även med en sån limpa till P:s mamma, som blev jätteglad!
3. Risgrynsgröt, do I need to say more? Förra året provade jag att göra egen, men för mig funkar gröt på korv minst lika bra ;P snabbt, enkelt och gott! :D
4. Ugnsomelett med svampstuvning. Denna är ganska ny på vårat julbord, men nu är den lika självklar som revbensspjällen för mig ;)
5. Pepparkakshus. Eller jaaa, det behöver ju inte alltid vara ett hus, i år gjorde vi en karusell :D Lite sne och krokig, men sjukt fin blev den!!!


Sundbyholmslimpan är ett recept som jag har för mig att mamma fick på nåt konferensställe eller nåt. Vi gör den alltid vid jul i alla fall, traditionen har varit kvällen den 23:e med provsmakning av den nyuttagen från ugnen, mmmmmmm ;D

Recept:

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
1 1/3 msk bikarbonat
1 liter fil
1 ½ dl mörk sirap
russin efter smak

1. Blanda alla torra ingredienser noga i en bunke.
2. Rör ner filen och sirapen till du får en jämn och fin smet.
3. Smöra och bröa två avlånga formar och dela upp smeten jämt mellan de två.
4. Grädda i 60-70 minuter (ca 60 vid varmluftsugn, annars behövs oftast runt 70) på 175 grader mitt i ugnen.

Och tro det eller ej, så hade vi faktiskt en liten julgran ;D