lördag 15 december 2012

Bifido, havrescones och spökutdrivning!

Nu börjar den bli riktigt spännande ju, nya Greveholm! Roligt också att de tagit in så många från gamla julkalendern :D

 Vi har fått lite mer provprodukter från Smartson, idag provade vi både God Morgon BIFIDO, vilket är en juice som kan jämföras med Proviva, och Oatly havremjölk. Jag har provat mjölken på lite olika sätt, ren så smakar den väldigt mycket havre medan om man blandar i oboy så känner man ingen skillnad till vanlig mjölk! Man ska nog dock vara noga med att skaka den, annars blir den rinnig i början och tjock i slutet.. Idag provade vi ett recept på scones gjort på just havremjölken, det blev väldigt lyckat tyckte vi!

Recept

2 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
0,5 dl vetekli
2 dl havremjölk
0,5 dl flytande smör
1 krm salt
(½ tsk kanel)
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en mellanstor bunke.
3. Rör ut mjölken och smöret och blanda väl.
4. Klicka ut två stora scones eller 6-8 små (jag gjorde 8 små  muffinsformar)
5. Grädda i 5-10 minuter eller tills de ser klara ut!

måndag 3 december 2012

När första ljuset brinner.....

… Står julen dörr på glänt, och alla barnen glädjas att fira få advent! Ja, i år är nog första året på väldigt länge som jag har tyckt det verkligen ska bli mysigt med jul. I fredags bakade vi pepparkakor och plockade fram adventspynt, och i lördags var vi till och med ut och köpte en gran! :O Visserligen en meterhög plastgran bara, men precis lagom för oss :D

I lördags kom även J till stan, hon ska vikariera för A nu i veckan medan han är ute på turné ;) Igår kväll kom J och L över på middag, vilket var perfekt då vi gärna ville testa receptet vi fick med Bongs Touch of Taste kalvfond som vi fick från Smartson! :D Jag hade inte lagat något med salvia förut, men vi tyckte den var ganska lik dragon i smaken.

Grytan blev hur som helst väldigt populär, och kommer definitivt göras flera gånger.

Recept:

2 st fläskfiléer, på cirka 500-600 g vardera
2 paket bacon
1 paket salladslök
5 dl grädde
2,5 dl vatten
3 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
½ kruka finstrimlad färsk Salvia
Salt och svartpeppar

1. Putsa bort senor och överflödigt fett från fläskfilén. Skär i tunna skivor, salta lätt och ställ i kylen ett tag (om du skurit upp den i förväg).
2. Stek fläskfilén i en blandning av olivolja och smör tills den är genomstekt. Skär eller klipp baconen i biter och tillsätt det till grytan.
3. Hacka upp salladslöken hyfsat fint och tillsätt till grytan.
4. Häll på grädden, vattnet och kalvfonden och låt puttra en stund.
5. Tillsätt salvian efter att ha hackat den fint.
6. Om man tycker att det behövs kan man tillsätta brun redning, lite soja samt salt och peppar efter smak!
Som tillbehör fungerar nog det mesta, alltifrån råris till potatisklyftor! P gjorde sitt specialrecept på potatisklyftor, vilket funkade sjukt bra till!

Utöver all matlagning och julstök så hjälpte P mig färga håret i helgen också; Orange Crush blev det den här gången! Namnet till trots tyckte jag nog att den blev lite urblekt redan efter första ursköljningen, vilket i och för sig kan bero på att den nog är nästan 10 år gammal ;D Dock fick man verkligen mersmak, och en mer orange-röd färg kommer nog införskaffas inom kort :D kanske till och med är dags att färga hela håret? ;D Kan också tillägga att den lilla klumpen i mitten som fortfarande var blå blev underbart lila nu. Resten av Orange Crush kommer nog snarare användas till att förvandla Blueberry Hill till en mer lila färg :D

tisdag 20 november 2012

With a Touch of Taste

För en vecka sen eller två blev jag och P utsedda till testpersoner av Touch of Taste kalvfond. Vi fick en kupong så att vi kunde hämta ut en gratis flaska i närmsta butik. Idag blev det äntligen av, och vi har nu gjort vårt första test!

J har tjatat så mycket på jobbet om hur gaaaalet goda hans pannbiffar är, så valet idag var ganska enkelt ;D :P Hur som helst, goda blev de i alla fall! Klart bästa köttfärsbiffarna vi gjort någonsin här hemma! :)

Recept:

800 gram nötfärs
500 gram fläsk eller blandfärs
2 dl havregryn
4 msk kalvfond
2½ msk matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 ägg
2 gula lökar
2½ tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
Ev. ströbröd

1. Blanda kalvfond, vatten och havregryn i en stor bunke. Låt det svälla i minst 15 minuter.
2. Vispa lätt ihop ägg, salt, peppar, grädde och lök och tillsätt det sedan till havregrynsblandningen.
3. Blanda ihop färserna och tillsätt det sedan till resten av smeten. Arbeta till en väl blandad och smidig smet.
4. Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper där du kan lägga de formade biffarna i väntan på stekning.
5. Stek biffarna i smör i en stekpanna.


Imorgon ska jag baka till teknikfikat vi har varje torsdag. Det får nog bli blåbärsmuffinsarna som jag postade tidigare i månaden, med en lime-smörkräm på toppen tror jag bestämt! :D (P tycker att jag blir lite overkill när det kommer till teknikfikat, men hallå, man måste ju ha bästa fikat?? ;D)

söndag 18 november 2012

Brunch med en hint av morot och kanel

Som så många gånger tidigare kom jag hem med massa fynd efter att ha besök Gerberas butik i Gustavsberg igår. Jag fyndade blanda annat en ljusblå vitlöksgömma och en solgul karott :D M, som var där för första gången, kom hem med sex kassar vilka bland annat innehöll 30 (!) tallrikar och massa annat smått och gott ;)
Senare på kvällen var jag och P på Miss Li som spelade på Trombon! Förbandet Brothers Among Wera var minst lika bra :) 

Imorse tog vi sovmorgon och gick inte upp förrän strax efter tio :D Vi hade inte så mycket bröd hemma, så vi bestämde oss för att göra scones. Vi hittade ett recept som innehöll morötter och kanel, vilket vi tyckte lät väldigt spännande (: 

Recept: 

4 dl kvarg
6 dl mjöl
2 dl rivna morötter
4 tsk bakpulver
1½ msk socker
2 tsk kanel
1 tsk salt
½ dl mjölk
½ dl solrosfrön att dekorera med

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mjölet kan man ju blanda lite olika som man tror blir bra :D
2. Riv morötterna och blanda dem med kvargen och mjölken till en jämn smet.
3. Blanda ihop smeten med de torra ingredienserna och klicka ut i muffinsformar.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader. Note to self; använd INTE vanliga pappersformar, silikon is the shit! ;D :P


torsdag 15 november 2012

Falafeeeeeel

Igår gjorde jag någonting som jag velat prova på väldigt länge, nämligen att göra hemmagjord falafel! :D
Hur enkelt som helst! Fast jag mixade nog lite länge för smeten blev lite för lös, så det var lite svårt sen när man skulle steka dem..

Recept:
2 förp. kokta kikärter
2 små gul lök
3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 rågade tsk Heta nätter (Ängagård)
1 tsk lantbuljong
1 krm kardemumma
1 krm riven muskot
ev sesamfrön om man vill ha

1. Skala och hacka löken grovt.
2. Mixa kikärterna i en matberedare tillsammans allt utom de eventuella sesamfröna. Mixa inte för länge, det kan gärna vara lite större bitar med i smeten. Mina första smet som ni ser på bilden mixade jag lite för länge.
4. Forma smeten till små bollar, ett tips kan vara att ha en skål med vatten att doppa fingrarna i så fastnar inte smeten på händerna.
5. Stek på svag värme i olja, alternativt fritera i olja.

Till det här hade vi en vitlökssås, vitlöksstekta färska champinjoner och bulgur som vi kokade tillsammans med tunt skivade morötter! :D


Nej, nu kommer Jeze och stångar både mig och datorn, bäst att gosa lite med henne innan nåt går sönder ;D

söndag 4 november 2012

Blåbärsmums!

En av de första gångerna jag var hemma hos P bakade han muffins. I fredags bakade vi dessa muffins igen, fast med en liten twist! I originalreceptet ska man ta ut muffinsarna för att lägga i en bit choklad, men vi tänkte; varför inte lägga till lite sylt också? So we did, and it was A-W-E-S-O-M-E. ;D Sylten var för övrigt den jag kokade i somras på blåbären från P:s mamma :) Äppelklyftor är en annan grej som också blir sjukt bra i dessa muffins :D

2½ dl vetemjöl
50 gram smör
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl socker
1 dl mjölk
annan smaktillsats; exempelvis  2 tsk vaniljsocker eller kakao
Valfri fyllning (till exempel choklad, godis, sylt eller frukt) 

1. Sätt ugnen på 225 grader och rada upp muffinsformat på en plåt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats i en liten skål. 
3. Vispa socker och ägg pösigt i en lite större skål. 
4. Rör försiktigt ner mjölblandningen i den större bunken. Tillsätt flytande mör och mjölken och rör till en smidig smet. 
5. Fyll muffinsformarna till hälften lite drygt. 
6. Ställ plåten i mitten av ugnen. Grädda i cirka 4-5 minuter, ta ut dem innan de fått en fast hinna. Pressa ned fyllningen, dock inte för stora bitar. Ställ in dem ytterligare 10 minuter ungefär. 
7. Låt muffinsen svalna under en duk på ett galler, de är godast när de är lite ljumna! 


Dessutom fick vi chans att prova den andra gelefärgen jag fick av J förut :D Muffins med blåbärssylt måste ju såklart vara skyblue till färgen ;)

Nej, nu ska jag ta ut picnicbogen som legat inne i ugnen ett par timmar med rödlök, morötter, äpplen och diverse kryddor :D  

Snart är julen här.....

Jag vaknar upp och får reda på att det är 11 minusgrader ute en torsdagsmorgon och inser faktiskt att tiden går ganska fort. Lite väl fort ibland heh. Men snart är ju julen här igen även om den svenska julen kanske inte var som den var när jag var något yngre och snön lade sig och inte kom en månad för tidigt eller för sent.

Något speciellt är det ändå med julen, inte bara presenter god mat men möjligheten och ett tillfälle att få spendera tid med nära och kära, familj släkt och vänner. 

Hittade ett recept liggandes på vörtbrödsbullar i google-disken och som ett avbrott i alla ettor och nollor jag försöker lära mig i skolan tog jag mig tiden med min underbara sambo att göra detta bröd.

Tanken med bloggen är just det; hitta gamla recept och lägga till sin egna idéer, göra det tillsammans och dela med andra.

Vörtbröd
  • 50 g jäst
  • 33 cl julmust eller svagdricka
  • 33 cl mörkt öl eller porter
  • 250 gram kvarg
  • 1 dl brödsirap
  • 4 tsk salt
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 ½ dl russin
  • 20-22 dl rågsikt

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt den kalla julmusten och ölen. Blanda ner kvarg, sirap, salt, kryddor och russinen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbete degen smidig. Om degen är kladdig, blanda i mer mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i minst 2 timmar (gärna längre).
2. Arbeta degen igen och dela den i två delar. Baka ut avlånga bröd och lägg på en plåt eller i formar. täck med bakduk och låt jäsa 30-60 minuter igen.
3. Grädda bröden i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Alternativt 225 grader i mitten av ugnen i 12-15 minuter ifall de bakas ut som bullar istället.
4. Låt bröden svalna på ett galler under en bakduk.



tisdag 23 oktober 2012

Smörgåstårta och finbesök!

I tisdags fyllde P år, vilket såklart firades med massa tårta! Morgonen började med hemmagjord smörgåstårta och paketöppning. Senare på kvällen kom mamma över på tårta som P gjort samma eftermiddag, med blåbärssylt, banan, vaniljgrädde och marsipanlock!


I lördags var M och hennes kille D här på mat och skratt! :) Båda två jobbade på dagen, så vi sa att de skulle komma vid halv åtta-åtta. Kvart över åtta ringer M och meddelar att hon är i Hovsjö x) Som tur var vände bussen där för att en liten stund senare åka tillbaka mot Saltskog ;)

Anyway vi gjorde risotto med fläskfile, mycket populärt!

Recept:
5 dl arborioris
1 stor gullök
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1,5 dl vatten
3 buljongtärningar
1-2 dl riven ost
4 msk smör
salt och peppar

1. Koka upp vattnet med buljongtärningarna och låt så på svag värme. Det ska fortsätta småkoka.
2. Hacka löken fint och fräs den i oliv­ol­jan, den får inte ta färg utan ska bara bli genom­skin­lig.
3. Häll i riset och fräs tillsammans med löken. Från och med nu bör du inte lämna rörandet någon längre stund.
4. Tillsätt vinet och låt det koka in, se till att det inte bränner fast i botten. När det mesta av vinet kokat in, fortsätt genom att tillsätta den buljongen. Ha i en dl åt gången. Låt både risotton och buljongen småkoka för att inte buljongen ska sänka temperaturen på risotton.
5. När all buljong kokat in bör konsistensen vara som fast risgrynsgröt. Ta av risotton från plattan och rör ner smöret, ost och eventuellt salt och peppar.
6. Låt stå 5 minuter och strö över nymalen svartpeppar innan servering!

Det mesta gick åt, men en matlåda fick jag i alla fall till lunch igår ;D

lördag 6 oktober 2012

Krusbärssaft

I torsdags när jag var hemma och sjuk passade jag även på att prova ett nytt saft recept!
Jag och K gjorde ju efter ett recept där man bara kokade upp bären i vatten och sedan rörde ut socker och natriumbensonat.


Denna gång provade jag istället en rårörd krusbärssaft som fick stå svalt ett par dagar :)

Recept:
3 liter krusbär
500 gram päron
1 lime
500 gram socker
2 liter kokande vatten
25 gram citronsyra
1½ tsk natriumbensonat

1. Blanda krusbär, socker, lime och päron i en stor bytta (undvik aluminium).
2. Rör ur natriumbensonaten och citronsyran i lite kokande vatten och tillsätt det sedan till resten av det kokande vattnet.
3. Häll det kokande vattnet över bären och rör om ordentligt.
4. Låt stå svalt ett par dagar, i kyl eller på balkong weather permitting ;)
5. Sila noggrant och häll upp på rena flaskor!


Den här saften blev lite syrligare än den andra, vilket både jag och P tyckte var bara bra! Mycket läskande :D Fem stora och fem små flaskor blev det efter silning.

fredag 5 oktober 2012

Kanelbullar och frukost på sängen!

Efter att ha hostat och nyst pretty much hela förmiddagen trotsade vi våra förkylningar och drog en sväng till IKEA i eftermiddags. Mycket lyckat besök, kom som vanligt hem med mycket mycket mer än vi hade tänkt oss ;P Bland annat  två av dessa underbara ramar som förövrigt matchar klockan vi köpte! Ramarna har vi tänkt ska sitta ovanför soffan, med väggorden mellan, och innehålla dessa svarta porträtt av mig och P från när vi var små.

Igår kväll kom J:s kille A hem till oss också för att övernatta. Han håller på att skriva sitt examensarbete  och skulle intervjua en lärare uppe i Stockholm nu på morgonen idag. Han fick med sig lite saft och bullar hem till sig och J också, för de hade missat att det var kanelbullens dag :(

Eftersom vi inte hade glömt bort att det var kanelbullens dag, kände vi såklart att det måste firas med bullbak! Så efter maten satte vi igång med att knåda deg. Jag ville prova att göra knutar av bullarna (som man ofta ser på bagerier) medan P gärna ville fylla med en chili/choklad blandning istället för kanel och socker. Så vi delade helt enkelt på degen och gjorde varsin sats :D Mina blev ....... stora :P men goda! Lite mycket kanel kanske, men klart godkända! P:s blev ....... salta :P i sin iver att göra goda bullar tryckte han i typ 200 gram smör i dem. Vilket resulterade i att de fullkomligt BADADE i smör när de kom ut x) men om man bara åt en liten så smakade det ungefär som att äta wienerbröd ;D

Vi bakade bullar i somras också och det receptet var mycket bättre (receptet var nog från IKEA om jag inte missminner mig), så jag kommer lägga upp det istället när jag hittar det. En grej som jag däremot tyckte var ett bra tips ifrån det här receptet var att man inte skulle smälta i smöret i degspadet utan klicka i det rumsvarmt istället. De blev väldigt mjuka och saftiga av det!

Recept:
1 paket jäst
1½ dl socker
175 gram smör/margarin
5 dl mjölk
ca 13 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
½ tsk salt

Fyllning:
100 gram smör
1 dl socker
2 matskedar kanel eller annan smaksättning (t ex choklad/chili)

1. Värm mjölken till ca 37 grader.
2. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt lite av den varme mjölken. När jästen är upplöst kan du tillsätta resten av mjölken och klicka i smöret.
3. Blanda ihop mjöl (ca tio dl till att börja med), socker, salt och kardemumma och blanda i det i degspadet under omrörning. När degen är blank och slät är det dags att ha i resten av mjölet. När degen släpper från kanten räcker det med mjöl.
4. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
5. Kavla ut till en rektangulär bit och bred på valfri fyllning och vik dubbel (för knutar, om du ska göra vanliga så rullar du ihop den till en rulle istället och skär i bitar). Kavla lite extra så att degen inte är så tjock.
6. Bitarna blir bäst om degen är cirka tio centimeter djup och tjaa, så bred den blir helt enkelt. Skär degen i ungefär två centimeter breda bitar och dela dem sedan  nästan hela vägen på mitten, så de ser ut som ett par byxor.
7. Snurra byxbenen så att du har två snurrade ben. Sen är det "bara" att snurra ihop allt med varandra till en knut. Försök få slutet att hamna i botten, då håller buller formen bättre sen när den växer i ugnen.
8. Låt de färdigsnurrade bullarna jäsa under bakduk i 20-30 minuter igen.
9. Grädda på 250 grader i 8-10 minuter.


Jag är hemma och sjuk både idag och igår, och idag fick jag minsann frukost på sängen! P hade dessutom laddat ner de första avsnitten av New Girl som precis har påbörjat sin andra säsong, yaaay! :D

tisdag 25 september 2012

Sylt i stora lass!

Både idag och igår är jag på kurs ute på Syd. Lyxigt värre kan man tycka, med frukostmacka och eftermiddagsfrukt som ingår. Dessvärre är kursledaren inte direkt så väldans inspirerande, utan mer väldigt väldigt irriterande! >.< Men men, det lär väl bli sista CAD-kursen jag får gå på ett tag, så det får jag väl kanske stå ut med ;)

Hade lite bomull i huvudet igår, så det var väl inte helt oväntat att imorse vakna med uppsvullen hals... Mindre kul, men jag överlever nog ;D

Här är en bild på den underbara klockan vi beställde från Etsy!


I helgen var som sagt K i stan och kom över och hjälpte mig koka saft och sylt av bären från P:s mamma! Bäst blev nog jordgubbssylten :D Här kommer receptet på den :)

Recept:
600-650 gram jordgubbar (de jag använde nu var frysta)
1 lime
1 matsked vaniljsocker
2/3 paket syltsocker
ev. lite geleringssocker beroende på hur mycket vatten det är i bären

1. Rensa och noppa bären om de är färska.
2. Riv av skalet från en lime med ett zestjärn (alternativt en potatisskalare, men då kan man plocka bort skalen innan man häller upp den på burk om man inte vill ha massa stora bitar i sin sylt).
3. Koka upp tillsammans med vanilj- och syltsockret. Låt koka i 15-20 minuter och skumma noga!
4. Om du inte delat bären innan du la ner med i kastrullen och tycker bitarna av bär är för stora kan du mosa dem lite lätt. En potatisstomp fungerade perfekt för mig!
5. Häll eventuellt i lite geleringssocker tills önskad konsistens uppnås! Tänk på att den stelnar ytterligare när den svalnat, så jag tycker egentligen inte geleringssockret behövdes. Koka ytterligare ett par minuter.
6. Sterilisera burkarna genom att ställa in dem i ugnen på minst 100 grader en liten stund, alternativt diska ur dem och skölj sedan med en blandning av varmt vatten och natriumbensonat (konserveringsmedel).
7. Häll upp på burkar och tillslut dem innan de ställs på svalning.


Nej, nu ska jag fortsätta att modellera flänsar och tvärbalkar......... ;P

söndag 23 september 2012

Mera plommon! :D

Ääääääntligen är katterna tillbaka hemma, som vi har längtat! :D

Efter en snabbvisit nere i Skåne kom vi inte bara hem med två busfrön, utan även en päronstubbe (en riktig stubbe alltså, inget bakverk), två fullproppade frysväskor med blåbär, jordgubbar, körsbär, krusbär mm, torkad svamp och lite annat smått och gott :D

Efter jobbet i torsdags hade vi fullt sjå att få lite ordning här i lägenheten eftersom att vi skulle hämta hem kissarna. Upptäckte också att jag hade lite plommon kvar som behövde tas reda på. Så vid halv nio på kvällen ställde jag mig och började göra plommonmarmelad. Inte världens bästa idé, men såååå värt!

Här med P:s hembakta scones!
Recept:
500 gram plommon
3,5 dl socker
0,75 dl vatten
skalet och saften av en lime
1 matsked päronkonjak
1 kryddmått kardemumma
ev. mandelflagor

1. Kärna ur plommonen. Använd gärna handskar för att slippa bli brun om händerna ;)
2. Varva plommonen med socker och rivet limeskal i en kastrull. Låt stå ett par timmar.
3. Koka upp sakta, rör om ofta. Låt koka i cirka 20 minuter och skumma av.
4. Lägg ev. i mandelflagor och saften av en lime (en halv räcker egentligen). Sjud ytterligare fem minuter.
5. Smaksätt med konjaken och häll upp på varma burkar!

P är i alla fall mycket nöjd med den, jag tycker mest att det blir lite för sött med marmelad på smörgås. Kommer garanterat göras flera gånger!


Idag har K varit här och hjälpt mig göra saft och sylt! Recept och bilder kommer i veckan när jag får tid :D


söndag 16 september 2012

Vana Tallinn + plommon = sant!

Förra helgen var vi på skördemarknad hos antisarna i Ytterjärna! Mycket att titta på, mycket inspiration! Söndagen bjöd på middag hos mormor plus ett par kilo plommon från mamma :D Eftersom vi fick ganska mycket plommon kände vi att vi behövde göra något med dem för att de skulle hålla lite längre. Efter lite sökningar var det inkokta plommon som lockade mest!


Recept:
1,5 kg plommon
5 dl vatten
3,5 dl socker
0,75 dl av någon sprit (minst, men valfritt)

1. Tvätta plommonen och sätt på en stor kastrull med vatten.
2. Skär ett kryss i ena änden av plommonen och droppa försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Lägg ner och ta upp dem i omgångar så de inte får ligga för länge. när skälet börjar krulla sig är det dags att ta upp dem.
3. Låt plommonen svalna så pass att du kan dra av skälet. Lägg de skalade plommonen i en rengjord glasburk.
4. Koka upp sockerlagen och tillsätt spriten.
5. Häll den kokande vätskan över plommonen, var noga med att fylla ändå upp annars blir plommonen bruna.
6. Låt svalna och förvara sedan i kyl.


Gott blev det även om man nog kunde haft ännu lite mer sprit i för smakens skull! I torsdags var jag på Grönan för lite välkomstaktivitet med de nya UIParna. Jobbet bjöd på ett femkampshäfte vilket även innehöll 60 kronor till mat och två fria åk :D Femkampen förlorade vi två mot tre, men jag vann slangbellan inom vårat lag iaf ;D Insane och klassiska berg- och dalbanan Jetline blev våra två åk innan vi gav oss av hemåt igen. Fastän vi var på Tivoli tidigare i somras blev man himlas sugen på att ta en helkväll på Grönan! ;)

Nu i helgen har vi mest packat, städat och packat upp, men nu ska vi snart hem till mamma där det kommer bjudas på krabba och annat gott! :)

Bilder kommer senare i veckan!

tisdag 4 september 2012

Takkrona och chokladbollar!

För ett par helger sen köptejag en lampskärm ute i Viksängen på Second hand till hjälp. Den var stor och brun och allmänt jätteful. P tyckte jag var tokig, men nu börjar det minsann likna något! :D Idéen om att göra en värmeljus-takkrona började växa fram under semestern på Lefkas. Efter att ha tittat runt efter hängande ljuslyktor började jag inse att det här nog skulle bli ett ganska väldigt jättedyrt projekt. MEN av en ren slump  upptäckte vi att Indiska hade 70 % på reapriset, och nyss hade fått påfyllning från webblagret. Wohooooo, totalt handlade vi ljuslyktor för kanske 200 kr (istället för 1200 kr...... :D :D ) plus lite annat smått och gott!



Som sagt, nu börjar det likna något! :D :D
Nu ska vi bara lyckas borra ett hål i taket för att sätta upp en ny krok! Yaaay!! :D

I helgen gjorde vi chokladbollar. De blev verkligen kalasgoda, så jag kan inte annat än lägga upp dem på bloggen :D


Ingredienser:

4 dl havregryn
125 gram rumstempererat smör
knappt 1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ - 2 msk kakao
1 msk grädde
1½ msk frystorkat kaffe blandat med vatten
eventuell smaksättning

Garnering:
150 gram choklad att smälta
kokos/pärlsocker/strössel

1. Mixa alla ingredienser till en jämn smet i en mixer eller matberedare. (Man kan såklart bara blanda dem med en elvisp eller liknande, men då får man inte riktigt samma konsistens.)
2. Blanda med den eventuella smaksättningen. Vi delade smeten på tre delar; en med banan, en med rivet apelsinskal och en naturell.
3. Ställ i kylen och börja smälta chokladen. Glöm inte att köra korta stunder och att röra om om du smälter chokladen i kylen!
4. Rulla smeten till lagom stor bollar, de jag gjorde blev ungefär som en femma i storlek, och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper.
5. Klicka på lagom mycket smält choklad, den ska vara ganska täckt men det gör inget om lite av chokladbollssmeten sticker fram ;)
6. Till sist, sprinkla på passande topping och ställ in i kylen!




lördag 1 september 2012

Bakad potatis med kasslerröra



Ingredienser
  • 4 bakpotatisar
Kasslerröra
  • 2 ½ dl creme fraiche
  • 1 påse knorr cafe de paris
  • strimlad kassler efter behag
Majonäs
  • 1 kylskåpskallt ägg
  • 2 ½ olja
  • 2 tsk vitvinsvinäger 
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • plus eventuell smaksättning
Gör såhär
  1. Sätt ugnen på 225°C. Hämta en lämplig form med bakplåtspapper att lägga potatisarna på. Tvätta potatisarna och skär ett kryss i dem innan du kör in dem i ugnen på 1 timme.
  2. Ta fram en lagom stor skål för röran och lägg i kassler, creme fraichen samt påsen med cafe de paris.
  3. Plocka fram en hög skål och knäck ägget tillsammans med olja,vinäger och kryddor. I det här receptet måste du använda dig av en stavmixer och använd mixer delen inte vispen. För att undvika att det skär sig börja med att mixa längst ner i botten av skålen. När du ser att du börjar en jämn tjock smet som påminner om majonäs ska du lyfta vispen uppåt tills olja och ägg är blandat.
  4. Blanda i majonäsen i röran och låt stå tills du plockat ut potatisarna.
Lycka till!


söndag 12 augusti 2012

Kalljästa frukostbullar

Sent i måndagskväll landade vi på Arlanda efter en underbar vecka på Lefkas! Mindre roligt var ju dock att komma hem till spöregn och känslan att semestern snart är slut. Den här veckan har det knappt blivit någon ordentlig matlagning, utan mest varit packapackapacka för att få ut allt ur P:s lägenhet och in hit till min! :D

Vi hade tänkt att ha en liten Grekland-special framöver, med recept inspirerade av bilder vi tagit på mat vi åt när vi var där nere, men det får nog bli när all flyttstress är över ;)

Trots allt stök bestämde jag mig igårkväll för att baka bröd, jag har varit lite sugen på att prova att göra kalljäst bröd, vilket tydligen ska bli luftigare eftersom det jäser långsammare, men under mycket längre tid. Vi hade tidigare köpt torkade aprikoser för att ha i bröd, så hittade jag ett recept från Kungsörnen på kalljästa fullkornsrutor med frukt och nötter som lät jättegott! Jag gjorde dubbelsats på en gång, men var tvungen att göra själva degen i två omgångar för att få plats i köksassistenten ;) 

Recept:

12,5 g (1/4 pkt) färsk jäst
3½ dl kallt vatten
25 g rumsvarmt smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk (bröd)sirap
½ dl hackad torkad frukt
½ dl hasselnötter
450 g (ca 7½ dl) Kungsörnen ljust&milt Fullkornsvetemjöl
(Jag hade inte detta hemma, så jag tog 3 dl fullkornsdinkelmjöl och resten vanligt vetemjöl! ;D)

Garnering: Vallmofrön

1. Hacka upp frukt och nötter och bland alla ingredienser i en degskål, men spara lite av mjölet för utbakningen. 
2. Arbeta degen kraftigt, gärna med elvispens degkrokar ca 5 minuter eller för hand 10 minuter. Degen bör inte vara för fast. Jag körde i assistenten i ungefär 5 minuter. 
3. Häll degen i en liten långpanna, smord eller täckt med bakplåtspapper. Platta ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten. 
4. Dela degen med en degskrapa eller slickepott i lagom stora bitar, tänk på att de blir minst dubbelt så höga! (3x4 rutor rekommenderades i receptet). 
5. Täck med plastfolie eller plastpåse. Låt stå i kylen 8-10 timmar. 
6. Ta ut långpannan ur kylen, minst en halvtimme innan gräddning. 
7. Värm ugnen till 225°C. Pensla degrutorna med vatten och strö över vallmofrön. 
8. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått fin färg, 12-18 minuter. Vid dubbelsats behövs längre gräddningstid. Jag provade att ta ut den efter cirka 18 minuter men då var den inte färdig.


Nu ska jag ta ut mitt förhoppningsvis jättegoda och färdiga bröd! :D 

söndag 29 juli 2012

Boliwian Rainbow-Big Jim-Habanero White-Bhut Jolokia Chocolate-Jamaican Bell-Paprika Mohawk-Sambal Oelek!

Som vi skrev tidigare så plockade vi en hel drös små vita habanero-frukter innan vi åkte ner till skåne. Efter att ha stått i kylskåpet fram tills idag insåg jag att någonting behövde göras. Så länge jag kan minnas har vi alltid haft Sambal Oelek hemma, och ända sen jag började odla chilisar har jag varit sugen på att prova att göra egen. Förra sommaren blev det helt enkelt inte av, men nu när jag hade så mycket frukt var jag ju bara tvungen att prova! Totalt hade jag i ca 70 Habanero White, 10 Boliwian Rainbow, 2 gigantiska Big Jim, 5 små och en stor Bhut Chocolate, 4 Jamaican Bell och en Paprika Mohawk.

Recept:
cirka 100 gram chilifrukter/paprika
1 dl vatten
½ tsk socker
½ tsk flingsalt
Kryddor med mera efter smak!


1. Skär av toppen på frukterna och rensa eventuellt bort fröna.
Jag tog bort fröna i den stora Bhut Chocolaten, Big Jimen och Jamaican Bellen. Hacka upp de stora frukterna i lagom stora bitar och lägg allt i ett durkslag eller en sil.
2. Sköjl allt i vatten, speciellt om det är köpta frukter.
3. Ha ner allt i en mixer tillsammans med salt, socker och vattnet. Jag hade även i en vitlöksklyfta för att piffa upp den lite, men det gör man ju som sagt som man vill :)
4. Häll upp i en eller flera burkar. I kylen klarar den sig i ungefär en vecka, medan i frys kan man ha den i princip hur länge som helst. För att öka hållbarheten i kylskåp lite kan man även ha i lite vinäger!


fredag 27 juli 2012

Oreo Cookie Frozen Cheesecake

Första veckan på semestern spenderades hemma hos min mamma nere i Broby, Skåne. Resan avslutades med två dagar i Danmark, varav en heldag på Tivoli såklart! Dagen efter hemkomsten kom T:s storasyster C med familj samt mammor över på lite middag och grattis-i-efterskott-firande. Eftersom både C och E, C:s bonusdotter, är ganska väldigt allergiska mot katter insåg vi ganska snart att lägenheten mer eller mindre skulle behöva en liten sanering av allt katt-hår. :P

Dagen blandades med städning och matlagning. Till middag bestämde vi oss för att göra lasagne. Köttfärssås och bechamelsås varvades med hela sju lager pasta i våra underbara gerbera-formar! Vi gjorde två formar, bara för att "vara på den säkra sidan". Hehe, det blev åtta matlådor över ;) 


Till efterrätt gjorde vi en variant på frozen cheesecake som vi har varit sugna på att prova ett tag. Istället för de vanliga digestivekexen i botten använde vi oss av Oreos, och själva glass-smeten smaksatte vi med jordgubbsrippel! Mycket uppskattad blev den :D


Recept:

Ingredienser till cirka 10 stora portioner

Botten
  • 4 paket Oreo Cookies
  • 200 gam smör
Glass
  • 8 stycken ägg
  • 4 dl socker
  • 8 dl grädde
  • 4 tsk vaniljsocker 
  • 800 gram philadelphiaost (naturell eller med smak)


Smaksättning
  • drygt ½ dl jordgubbssaft
  • färgpasta Rose från Wilton
  • cirka 400 gram frysta jordgubbar
  • knappt 1 dl gelesocker
Garnering
  • Oreo Cookies stora och/eller mini
  • Citronmeliss-blad, alternativt även jordgubbar


Gör såhär:
  1. Krossa drygt tre paket Oreo Cookies, efter att ha tagit bort gegget mellan kakskivorna, och tillsätt smält smör. Detta kommer att utgöra botten för pajen.
  2. Tryck ut i valfri pajform och ställ in i frysen i 10min.
  3. Separera äggvita och äggula. Försök undvik att någon äggula hamnar tillsammans med äggvitan. Om det gör det plocka bort så mycket av gulan som du kan.
  4. Vispa äggula samt socker till en smet i en stor skål.
  5. Häll i philadelphiaost och vaniljsocker. Du kan också använda dig av vaniljstång eller extrakt men tänk på att mängden kan variera ;)
  6. Vispa grädden i en ny skål och vänd sedan ner det i skålen med ägguleostsmeten.
  7. Tillsätt jordgubbssaft samt eventuell extra färg.
  8. Vispa nu äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem i den nu rosa smeten.
  9. Koka upp jordgubbar samt gelesocker och mosa jordgubbarna lätt när de börjar mjukna. När du fått en geleaktig smet är den klar. Använd kylklampar och en skål för ett bra resultat om den behöver kylas snabbt, den bör vara kall innan den ska blandas med resten.
  10. Rör lätt ner jordgubbssmeten i ostsmeten - det ska INTE bli blandat, tänk rippel! :D
  11. Ta ut formen ur frysen och skopa i smeten.
  12. Garnera med Oreo Cookies, citronmeliss och kanske en och annan jordgubbe.


Lycka till!

tisdag 17 juli 2012

Kaka på kaka


Här kommer mitt första recept sen renoveringen av recipiece. Det som skulle bli en vanlig sockerkaka blev slutligen en hallonkaka med rivet apelsinskal. Både jag och T ser fram emot sommaren med nya utmaningar i köket. Vi hoppas att alla läsare får en skön sommar oavsett var ni befinner er.

Ingredienser:
  • 2 st ägg
  • Rivet skal från 1 apelsin
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 2 dl hallon
  • 50 gram smör


Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned mjöl och kanel samt apelsinskal. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter, och häll i smeten.
  3. Strö över hallonen och täck kakan med tunna skivor smör hyvlade med osthyvel. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 minuter.

Hoppas det smakar!

/P

Äntligen semester!

För att fira semestern bestämde vi oss för att prova på att göra morotssoppa. Det kanske inte låter så mycket för världen, men oj så gott det är säger jag bara! Eller ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!!!!, som P sa när han först smakade ;D Plus att det här var ett ypperligt tillfälle att prova stavmixern jag fick i födelsedagspresent!

Recept: 
1 kg morötter
2 mellanstora gula lökar 
2 msk smör
1½ dl torrt vitt vin
1 liter vatten
3 buljongtärningar (två grönsak och en kyckling t ex)
1,5 tsk torkad rosmarin
1 dl crème fraîche
salt och peppar efter smak

1. Hacka upp morötterna och löken och fräs med smöret tills löken blir genomskinlig.
2. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningarna och rosmarin och låt koka tills allt är mjukt, runt 15 minuter.
3. Mixa soppan hyfsat slätt med en stavmixer eller i en vanlig mixer. 
4. Blanda i crème fraîchen och smaka av med salt och peppar och låt koka ihop på svag värme.
Vi hade även i en liten habanero white (som vi förövrigt plockade av från dess planta i helgen, 77!!!! frukter fick vi det till innan den var tom), men det behövdes egentligen inte. Utöver det klickade vi i philadelphia-ost och gräddade vitlöksbröd till.

Enda gången jag ätit morotssoppa tidigare är inne på hotell Oscar i Arvika. Där har de en citrongräs-pesto till också som är sjukt god! Vi tänkte att varför inte prova att göra något sånt till också, så vi höftade lite!

Recept:
2-3 citrongrässtjälkar
ett par vitlöksklyftor
olivolja
färska örter som finns hemma
salt och peppar

Mixa ihop allt och späd med olja tills önskvärd konsistens uppnås. Jag använde persilja, salvia (tror jag xD) och lite basilika, det blev jättebra :D Så länge citrongräset är i centrum kan man ta lite vad som!

torsdag 12 juli 2012

Pariserfågel och födelsedagsfirande!

Som jag skrev förut så fyllde jag och J år i lördags! Vi har liksom alltid firat ihop, och det skulle kännas konstigt att vara ifrån varandra denna dag :) Eftersom A jobbar i Oslo blir det lite långt att åka hela vägen hit, så åkte vi till Arvika istället. Så fort P kommit hem från jobbet i fredags kom mamma och hämtade oss.

Lördagen blev en ganska stillsam dag, en sväng ner på stan och sen massa paketöppning! På kvällen hade J bokat bord på Ohlssons brygga, en restaurang/uteställe nere vid vattnet i centrum. Jättegod mat, vin och trevligt sällskap :D Efter middagen åkte P och jag tillbaka hem med J och A, medan mamma åkte tillbaka till sitt hotell. 

Väl hemma igen bestämde vi oss för att blanda lite drinkar och spela kort. Bland annat blandades en Old fashion till A och P; den bestod av Angostura, socker, apelsinskal och whiskey. Ja, massa drinkar blev det innan klockan slog läggdags! :D 

Johanna hade även hittat ett recept på dammsugare som vi blev sugna på att prova :D

Recept:
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
½ krm salt
5 dl smulad smulad sockerkaka (jättesvårt att definiera, vi tog hela sockerkakan ;) det beror ju på hur mycket man trycker ihop smulorna liksom)
arraksessens eller punch efter smak
2 msk kallt kaffe

400 gram marsipan
200 gram mörk blockchoklad

1. Smula sockerkakan (vi köpte färdig) och blanda med florsocker, vaniljsocker, kakao, salt och smör i en matberedare. (Vi mjukade upp smöret lite snabbt i en micro och blandade allt med en gaffel.)
2. Tillsätt arrak samt kaffe och smaka av tills du är nöjd.
3. Låt degen stå i ca 30 minuter i kylen.
4. Kavla ut marsipanen och rulla smeten till fina rullar.
5. Smält chokladen, antingen över ett vattenbad eller i micron.
6. Klä in smetrullarna i marsipanen, med fogen nedåt. Skär i lagom stora bitar och doppa ändarna i choklad.


 

Många och goda blev de! 
Tyvärr hade jag inte kameran med, så det fick bli bilder med P & J:s Iphones ;D



torsdag 5 juli 2012

Smarrisar

Efter jobbet imorgon åker vi till Arvika för att fira min och J:s födelsedag på lördag :D

Eftersom vi har ett par kissar är det inte alltid helt lätt att bara åka iväg, men P:s ena kompis har lovat att gå upp och kolla till dem i helgen! Som tack tänkte vi baka lite till dem, och vad är väl bättre än ett gäng smarrisar? Under UIP-programmet som jag började på i höstas så bakade jag dessa varje gång jag avslutade min praktik på ett ställe. De blev en hel del, tror jag totalt bakade dem fem gånger under ett par månader.

Det här är lite av ett familjerecept, jag har aldrig hittat ett recept som liknar det här. Vi brukar kalla det Carinas smarrisar, efter min storasyster som fick det först!

Här är ett recept för ca 20 st om man använder ganska små muffinsformar. Använder du amerikanska blir det nog bara en 12-15 st, men då kan man ju alltid göra dubbelsats ;D

Recept:


Botten:
100 gram smält smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllningen:
100 gram smör
4 msk socker
4 tsk kakao
2 tsk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

1. Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda äggsmeten med resten av ingredienserna till bottnarna.
3. Klicka ut i formar och grädda i ca 12 minuter på 160 grader. De ska inte bli genomgräddade, hela grejen med dem är att de ska sjunka ihop och få en grop i mitten!
4. Smält smöret och blanda ihop med resten av ingredienserna.
5. Koka ihop till en halvtjock smet. Ibland kan man behöva lite mer vetemjöl för att det ska tjocka till.
6. Klicka i smeten i gropen.
7. Låt svalna och förvara sedan i frysen; ta fram ca en halvtimme innan de ska ätas. De ska vara riktigt kalla, nästan lite småfrysta :D

På en av praktikavslutningarna var det en som sa; "om vi var gifta skulle jag väga typ 200 kg". Det är ett ganska bra betyg tycker jag ;)

Orkar/vill man kan man ju alltid göra lite extra smet och göra något fint av det! På bilden har jag satt ut klickar med smet och dragit ut med en sked :D

torsdag 28 juni 2012

Recipeas med kalkon :D

Ofta när jag lagar mat på vardagar brukar jag förbereda lite dagen innan. Det gör otroligt mycket att t ex bara stoppa in lite kyckling eller en köttbit i ugnen redan dagen innan så den är färdig att bara slängas i när det är dags på riktigt!

Igår kväll passade jag på att slänga in en fryst kalkonbröstfile på knappt ett kg medan jag tränade på vår nyinförskaffade crosstrainer! Jag la den bara i en folieklädd form, saltade och  pepprade, slängde på lite hemma-odlad chili (en Habanero White och två Boliwian Rainbow) och skjuts in i ugnen :D


Det bästa är att man inte ens behöver veta riktigt vad man tänkt göra med det (:
När jag kom hem idag satte jag på lite pastavatten, hällde i lite torkad fjärilspasta. Stekte på kalkonen som jag skivade hyfsat tunt igår innan jag gick och la mig, tillsatte lite champinjoner. Hade en creme bonjour vitlök örter i kylen, så det fick bli såsen! Tänkte att broccoli nog skulle funka bra att ha i, men det fanns ingen i frysen. Däremot hittade jag lite frysta ärtor och tänkte, aaaasch what's the difference? ;D grönt som grönt! Stekte även några färska minimajs i olivolja att ha på sidan om :)


Recept:
500 gram pasta
1 kg kalkon
1 stor burk champinjoner
1 burk creme bonjour cuisine
1,5 dl frysta ärtor
ett par små chilisar/en stor
två stora vitlöksklyftor
en grönsaksbuljongtärning
salt och peppar

söndag 24 juni 2012

Lyxfrukost på leftovers!

Tjolahopp och glad midsommar!!

Underbart skön har den här långhelgen varit!
Fredagen började med en liten morgonpromenad till affären då P inte hade något kaffe hemma. Dessutom insåg han att det faktiskt var midsommarafton och att sill nästan var ett måste till frukost. Happhapphapp lika bra att ge sig iväg tänkte jag, tur att affären inte ligger så långt bort :D

Resten av dagen såsades mer eller mindre bort. Vi förflyttade oss hem till mig, P skar upp och marinerade fläskkarré i whiskey och cayenne-marinad som vi senare njöt av tillsammans med bea, potatissallad, avokado och hemma-odlad maché- och plocksallad.

Ett annat måste på midsommar är ju jordgubbar! Jag var lite sneaky på vägen hem från jobbet i torsdags och plockade lite smultron i ormbacken.
Vispad grädde har aldrig varit någon riktigt favorit hos mig, så jag hade tänkt köpa marsan-vaniljsåspulver. Men det hade de såklart inte i affären där vi var och handlade; back up-plan, lets do it från grunden! Heheee, sagt och gjort, egen hemmagjord vaniljkräm blev det! Och som den blev, stört gott!! Det hela slutade med att vi krossade lite digistive-kex i varsin form, klickade i vaniljkräm och strödde ut bären. Mmmmm!


Här kommer receptet på hemmagjord vaniljkräm.

Ingredienser (räcker ungefär till en tårta)
5 dl mjölk (ev. mer för annan konsistens)
vaniljstång (jag använde ca 5 ml vaniljextrakt som min syster köpt i Portugal)
1 ½ dl strösocker
7 äggulor
1 ½ dl majsstärkelse
50 gram mjukt smör

1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång/vaniljextrakt. (Ta bort stången efter uppkoket.)
2. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt.
3. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under kraftig vispning. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
5. Smält smöret i den varma blandningen under vispning och fortsätt vispa tills krämen är slät.
6. Kyl krämen i isbad eller i kylskåp.


Jag ställde krämen i kylen ett par timmar innan vi skulle äta den. När jag tog ut den tyckte jag den var lite tjock, så jag rörde i 1-1½ dl kall mjölk till, då blev den perfekt!
Det brände fast lite i botten av kastrullen, men så länge man drar försiktigt vid botten så är det ingen fara :)
Tydligen ska man inte heller doppa fingrarna i smeten, för då kan den bli förstörd.

Morgonen efter blev det lyxfrukost på leftovers! Jag slängde ihop lite havre-pannkakor (det receptet kommer en annan dag). Till dem hade vi jordgubbar, banan, kokos, sirap och såklart, vaniljkrämen! :D